6 Şubat günü sabaha karşı 04.17’de meydana gelen Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli ve ardından aynı günün öğle saatlerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık iki şiddetli depremin yankıları sürüyor. İngiltere merkezli bir medya kuruluşu halkın yetkililere tepkili olduğunu yazarken, bir kısmı ölü ve yaralı sayılarını Japonya’daki depremle mukayese etti. 

Depremin hemen ardından destek ve taziye mesajları gönderen dünyanın dört bir yanından liderler ve örgütlerin kurtarma ekipleri ve yardımları deprem bölgesine ulaşmaya başlarken, dünya medyası Türkiye’deki depremle ilgili haberlere manşetten yer verdi. İşte The Guardian, BBC, Reuters, AP, Sky News, CNN ve Sky News’ten Türkiye’deki yıkıcı depreme ilişkin haberler… 

‘ÖLEN İNSAN SAYISININ ARTMASI BEKLENİYOR’

Şimdiye kadar bilinen ölü sayısı 7 bini aşarken, İngiltere merkezli The Guardian, ‘Depreme karşı reaksiyona halk tepkisi artarken, ölü sayısı artıyor’ diye yazdı. Haberin detayında, “Türkiye ve Suriye'de ölen insan sayısının, yetkililerin yavaş yanıt vermesine karşı öfke arttıkça artmaya devam etmesi bekleniyor” diye kaydedildi. 

BBC’nin haberinde, ‘Kurtarma ekipleri, depremde bilanço 9 bini geçerken zamanın tükendiği konusunda uyarıyor’ diye kaydedildi. 

‘SOĞUKTA İKİNCİ GECE’

99 depremini hatırlatan Reuters ise, ‘Suriye-Türkiye depreminde ölü sayısı 10 bine yaklaştı’ başlığıyla ‘Kurtarma ekipleri insanları enkazdan kurtarmak için yarışırken, Türkiye'nin güneyinde ve Suriye'deki aileler Çarşamba günü dondurucu soğukta ikinci bir gece geçiriyor’ diye kaydetti. 

Bölgede 60 bin kurtarma personelinin olduğunu belirten ABD merkezli AP haber ajansı, 2011’de Japonya’da gerçekleşen ve 20 bin kişinin ölümüne yol açan depremi hatırlatarak, Kahramanmaraş merkezli depremin o zamandan şimdiye en ölümcül deprem olduğunu yazdı. 

Türkiye ve Suriye’de toplan 9 bin 600'den fazla kişi öldüğünü belirten Sky News, kurtarma ekiplerinin zamana karşı yarıştığını aktardı. 

‘ON BİNLERCE YARALI VAR’

Depremin bilançosunu gözler önüne seren CNN, Türkiye’den 7 bin 108 kişinin hayatını belirtirken, neredeyse 41 bin kişinin yaralandığını ekledi. Diğer yandan Suriye’nin kuzeyinde ise, 2 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği söylendi. 

Afeti dünyanın en ölümcül deprem felaketlerinden biri olarak nitelendiren Washington Post, soğuk havayı hatırlatırken, 48 saatte toplam ölü ve yaralı sayısının katlandığını ekledi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER