Küresel anlaşma, Kanada’nın Montreal şehrinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Konferansı’nda(COP15)onaylanırken, etkinliğe liderlik eden Çin Çevre Bakanı HuangRunqiu, "Biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek ve biyoçeşitliliği dünyadaki tüm insanların yararına iyileşme yoluna sokmak için hep birlikte çalışırken bize rehberlik edebileceğini düşündüğüm bir paket elimizde" dedi. 

DÜNYANIN YÜZDE 30’U KORUNACAK

Anlaşmanın en önemli kısmı, 2030 yılına kadar biyolojik çeşitlilik için önemli kabul edilen toprak ve suyun yüzde 30'unu koruma taahhüdüdür. Şu anda karasal alanların yüzde 17'si ve deniz alanlarının yüzde 10'u korunmaktadır.

Anlaşma ayrıca, 2030 yılına kadar çeşitli kaynaklardan biyoçeşitlilik için finansman krizine de yardımcı oluyor. Finansman paketinin bir parçası olarak, yoksul ülkelere giden paranın 2025 yılına kadar yılda en az 20 milyar dolara çıkarılmasını istiyor. Bu rakam 2030 yılına kadar yılda 30 milyar dolara çıkacak.

‘MUAZZAM BİR İLERLEME’

Kanada Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Steven Guilbeault, "Birçoğumuz metinde daha fazla madde ve daha fazla hırs istiyorduk ama iddialı bir paketimiz var. Altı ay önce, kim bu anlaşmayı yapabileceğimizi düşünürdü? Biyoçeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek, restorasyon çalışmaları yapmak için bir anlaşmamız var. Bu muazzam bir ilerleme” dedi. 196 ülkeden bakanlar ve hükümet yetkilileri, biyoçeşitliliğin korunmasının bir öncelik olması gerektiği konusunda çoğunlukla hemfikirdi. 

‘5 KİŞİDEN BİRİ…’

İklim değişikliği, habitat kaybı ve kirlilik, dünyanın biyolojik çeşitliliğini etkiledi ve 2019'da yapılan bir tahminde, bir milyon bitki ve hayvan türünün onlarca yıl içinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuldu. Bu, beklenenden bin kat daha fazla bir kayıp oranı olarak görülürken, raporda, insanların rutin olarak yaklaşık 50 bin yabani türü kullandığı ve 5 kişiden 1'inin yiyecek ve gelir için bu türlere bağlı olduğu belirtildi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER