İngiltere merkezli express.co.uk'ye konuşan siyaset bilimi dalında Profesör Daniel Drache, 2022'nin oldukça kutuplaşmış bir seçmen kitlesi arasında 2024 seçimleri için bir "kuluçka makinesi" olduğu konusunda uyararak "Aslında biraz, ortada bulunan kararsız seçmenin çöküşü dediğimiz şeyden bahsediyorum. Merkezde her zaman nereye gideceği belli olmayan oldukça büyük bir oy vardı. Ancak kutuplaşmış bu ortamda, ortanın eşit oranlarda değil, sola ve sağa aktığını görebilirsiniz, ancak yapısal açıdan etkisi kırılır” diye kaydetti. 

ARA SEÇİMLERDE UMDUĞUNU ALAMADI

ABD, 2024'teki kritik seçimlere doğru giderken, seçmen kitlesi daha yerleşik hale geldi ve önemli konularda çizgiler netleşti. Ancak bu, ülke halkının oy verme biçiminde herhangi bir değişiklik olmadığı anlamına gelmiyor. Cumhuriyetçi kanat, umdukları kadar olmasa da geçtiğimiz ara seçimlerden kazanç sağladılar.

GÖÇMENLERİN ROLÜ BÜYÜK

Prof. Drache, Afrikalı Amerikalıların, Hispaniklerin ve bağımsız seçmenlerin oy kullanma biçimlerindeki küçük değişikliklerin, binlerce hatta yüzlerce oyla kazanılan veya kaybedilen seçimler üzerinde hala büyük etkisi olabileceğini kaydederek "Bu yüzden ABD'nin uçurumdan birkaç santim uzakta, hala tehlikeli bir dengede olduğunu düşünüyorum. Kutuplaşma birçok seçimde derinleşti ve ara seçimler, 2024 seçimleri için bir kuluçka makinesiydi. Ara seçimlerin 2024'ün provası olduğunu söyleyebilirim" diye ekledi.

ÖNCE KENDİ PARTİSİNİN DESTEĞİNİ ALMASI GEREKİYOR

Cumhuriyetçi Donald Trump, 15 Kasım'da 2024 seçimleri için adaylığını açıklarken, ülke siyasetinde son derece kutuplaştırıcı bir figür olan ismin bu duyurusu, son derece sert 2020 seçim döneminin tekrarlanma olasılığının yüksek olduğu anlamına geliyor. ABD Başkanı Joe Biden adaylığını resmi olarak açıklamadı ancak daha önce aday olmayı planladığını söylemişti.

Bununla birlikte, Trump, 2024 seçimlerinden önce, kendi partisi içindeki rakiplerle mücadele etmek zorunda kalabilir. Pek çok Cumhuriyetçi, Trump destekli adayların ara seçimlerde nispeten zayıf performansıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Ateşli ve çekişmeli geçen ara seçimlerin ardından 2024’te gerçekleşecek olan seçim, ülke siyasetinde bir başka çalkantılı ve son derece kutuplaşmış dönem olarak tarihe geçebilir. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER