Komşu polisinin yaptığı açıklamada, göçmenlerin ilk olarak Cuma günü Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınırı belirleyen Meriç Nehri yakınında keşfedildiği ve göçmenlerin Türkiye'den üzerinden lastik botlarla nehri geçerek Yunan topraklarına girdiğine dair kanıtlar bulunduğu belirtildi.

YUNANİSTAN: ‘TÜRKİYE TÜM SINIRLARI AŞTI’

Göçmenlerin polise Türk makamları tarafından kendilerini sınıra götüren araçlara binmeye zorlandıklarını söylediği bildirildi. Göçmenler, yola çıkmadan önce soyunmaya zorlandıklarını ifade etti. Yunanistan Göç Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin kışkırtıcı davranışı tüm sınırları aştı" denildi.

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, sosyal medya hesabından, açık alanda çömelmiş 20'den fazla çıplak adamı gösteren yüz yüze bir fotoğraf yayınladı. Yunanca ve İngilizce olarak, “Bugün sınırlarda kurtardığımız 92 göçmene Türkiye'nin davranışı medeniyet için bir utançtır. Ankara'nın olayı araştırmasını ve sonunda AB ile olan sınırlarını korumasını bekliyoruz" diye kaydetti. 

FAHRETTİN ALTUN’DAN CEVAP GECİKMEDİ

İletişim Başkanlığı Başkanı Fahrettin Altun, Pazar günü geç saatlerde yayınladığı bir dizi tweet'te iddiaları "asılsız ve asılsız" olarak nitelendirdi. Altun, “Yunan sahte haber makinesi tekrar iş başında” diye yazdı ve Mitarachi'nin paylaşımlarına atıfta bulunarak, hesabın "ülkemizi şüphe altına sokmak" amacıyla "yanlış içerik" paylaştığını söyledi.

Altun, son olarak “Yunanistan, sınır dışı ettiği mültecilerin fotoğraflarını yayınlayarak, kişisel eşyalarını gasp ederek, bu mazlumların itibarına bile saygı duymadığını bir kez daha tüm dünyaya gösterdi” diye kaydetti.

‘KINIYORUZ’

Olayla ilgili Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada, Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınırda yaklaşık 100 çıplak erkeğin bulunmasının "derin üzüntü" yarattığı belirtildi. BM Mülteci Örgütü, "Bu tür zalimane ve aşağılayıcı muameleyi kınıyoruz ve bu olayla ilgili tam bir soruşturma açılması çağrısında bulunuyoruz" dedi. (Guardian)