Brüksel’de perşembe günü başlayan iki günlük AB liderler zirvesinin sonuç bildirgesi yayınlandı. AB'nin gelecek beş yıl için benimsediği stratejinin yer aldığı bildirgede, Ukrayna’ya askeri yardım kapasitesinin artırılacağı belirtilirken Hizbullah ve İsrail arasında tırmanan gerginlikten AB’nin ''endişe duyduğu'' ifade edildi.

‘’Üçüncü ülkeler tarafından göçmenlerin araçsallaştırılması dahil’’ AB’yi hedef alan girişimleri kınadığını ifade eden Konsey, zirvede göç konusunun ‘stratejik bir bağlamda’ da ele alınğını belirtti.

Zirvede AB Liderleri, eski Portekiz Başbakanı António Costa’yı, Avrupa Konseyi'nin yeni başkanı olarak seçerken, AB Komisyonu başkanlığı için yeniden Ursula von der Leyen'i önerdi. Estonya Başbakanı Kaja Kallas’ı da Avrupa Birliği Dış İlişkiler Şefliğine uygun bir aday olarak belirledi.

Liderler, AB askeri yardım misyonunun kapasitesini, Ukrayna'yı desteklemek amacıyla artırmaya hazır olduklarını belirtti.

Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna'nın yararına, askeri destek, savunma sanayi kapasitesi ve yeniden yapılanma için kullanılması kararına yönelik olarak, finansmanın dondurulmuş varlıklardan elde edilen gelirle desteklenen ve geri ödenen krediler şeklinde olacağı belirtildi. Bu bağlamda, G7 ortaklarıyla birlikte toplamda yaklaşık 50 milyar Euro’ya ulaşma hedefleri olduğunu söyleyen AB Liderleri, ''Rusya'nın varlıkları, Rusya Ukrayna'ya karşı savaşını sona erdirene ve bu savaşın yol açtığı zararı tazmin edene kadar dondurulmuş kalmalıdır'' dedi.

AB liderleri Gazze için acil ateşkes çağrısını yineledi. (ANKA)