ABD yüksek mahkemesi, 19 eyaletin politikanın sona ermesine itiraz edip edemeyeceğini değerlendirmek için yetkililerin ABD-Meksika sınırında yakalanan göçmenleri hızla sınır dışı etmelerine izin veren bir salgın dönemi emrini şimdilik yürürlükte bıraktı.

KISITLAMALARI KALDIRMADI

Demokrat olan Başkan Joe Biden, Cumhuriyetçi eski başkan Trump tarafından uygulanan katı göçmenlik politikalarından uzaklaşma sözü vermesine rağmen, 2021'de göreve geldikten sonra kısıtlamaları bir yıldan fazla bir süre yürürlükte tuttu.

ABD’nin sınır devriyesi, 30 Eylül'de sona eren 2022 mali yılında güneybatı sınırında rekor sayıda 2,2 milyon göçmen yakaladı. Tutuklananların yaklaşık yarısı, bu emir uyarınca hızla sınır dışı edildi.

TRUMP’IN ‘MİRASI’ ENGELLİYOR

Biden yönetimi, ABD sağlık yetkililerinin nisan ayında kararın artık Covid-19'un yayılmasını önlemek için gerekli olmadığını, ancak Trump'ın atadığı federal yargıç tarafından engellendiğini söylemesinin ardından emri kaldırmaya çalıştı. 

Ayrı bir gelişmede, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) tarafından temsil edilen bir grup sığınmacı göçmen, Meksika'ya sınır dışı edilmelerinin kendilerini adam kaçırma veya saldırı gibi ciddi zararlara maruz bıraktığını ileri sürerek, politika hakkında hükümete dava açmıştı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER