Kısıtlamaların bilgisayar çipi ekipmanı üreticisi ASML tarafından üretilen teknolojiyi kapsayacağı düşünülürken, cep telefonlarından askeri donanıma kadar her şeye güç sağlayan çipler, ABD ile Çin arasındaki şiddetli anlaşmazlığın merkezinde yer alıyor.

Washington merkezli Atlantic Council düşünce kuruluşundan Dexter Roberts, BBC'ye, "Bu ileriye doğru gerçek bir adım, ABD için gerçek bir zafer ve aynı zamanda Çin için çok kötü bir haber. ABD-Çin ilişkileri zaten oldukça kötü bir yerde. Bu açıkça işleri daha da kötüleştirecek" dedi.

BAKANDAN ‘DERHAL KONTROL ALTINA ALINMALI’ MESAJI

Hollanda Ticaret Bakanı Liesje Schreinemacher, önlemlerin "yarı iletken üretim döngüsündeki çok özel teknolojileri" etkileyeceğini belirtti. Milletvekillerine yazdığı bir mektupta, "Hollanda, ulusal ve uluslararası güvenlik gerekçesiyle bu teknolojinin bir an önce kontrol altına alınmasını gerekli görüyor" dedi.

Schreinemacher, Hollanda hükümetinin Çin veya ASML'yi adlandırmadan "teknolojik gelişmeleri ve jeopolitik bağlamı" değerlendirdiğini eklerken, yeni kurallara göre şirketler, yüksek teknolojiye sahip çipleri ihraç etmek için lisans başvurusunda bulunması gerekecek.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER