ABD'de 5 Kasım seçimlerine yaklaşılırken siyasi atmosferde de gerilim yükseliyor... Dün gece Temsilciler Meclisi çok az bir farkla İçişleri Bakanı Aljeandro Mayorkas'ın görevden alınması yönünde oy kullandı. ABD Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada, Cumhuriyetçilerin göçmenlik politikaları nedeniyle azil istemiyle suçladıkları İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas hakkındaki iki azil maddesi kabul edildi. 

Bakan Mayorkas böylelikle 150 yıldır görevden alınan ilk bakan oldu. 1876'dan bu yana ilk kez bir kabine üyesi Temsilciler Meclisi tarafından azil istemiyle suçlanırken, Mayorkas'ın görevine devam edip etmeyeceğine Demokratların çoğunlukta olduğu Senato karar verecek. 

Mayorkas'ın görevden alınması Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin Mayorkas'ı görevden almaya yönelik son girişimlerinde başarısız olduktan bir hafta sonra geldi.

Cumhuriyetçiler Mayorkas'ı ABD göçmenlik yasalarını uygulamamakla suçluyordu.

Cumhuriyetçiler ABD-Meksika sınırından rekor düzeyde göçmen akışına yol açtığını iddia ettiği ve Kongre'ye yalan beyanda bulunmakla suçlayan iki görevden alma maddesini onayladı.

Cumhuriyetçilerin kontrolündeki ABD Temsilciler Meclisi Salı günü Demokrat Partili Başkan Joe Biden'ın en üst düzey sınır yetkilisini görevden almak için 213 oya karşılık 214 oyla Mayorkas'ın gönderilmesine karar verdi. 

150 YIL SONRA BİR İLK 

Oylama, ABD tarihinde sadece ikinci kez ve yaklaşık 150 yıldır ilk kez Temsilciler Meclisi'nin bir başkanın kabinesinden bir üyeyi görevden alması anlamına geliyor.

Ancak Demokratlar tarafından yönetilen Kongre'nin Mayorkas'ı görevden almak için oy kullanması pek olası görünmüyor.

DONALD TRUMP'IN ANA SEÇİM KAMPANYALARINDAN BİRİ OLDU

Biden'ın 2021'de göreve gelmesinden bu yana rekor sayıda göçmen Meksika sınırını yasadışı yollardan geçti ve eski Başkan Donald Trump bu konuyu Biden'a karşı yürüttüğü kampanyanın ana odaklarından biri haline getirdi.

Zelenski: Adil bir barışa giden yol Haziran ayında başlayabilir Zelenski: Adil bir barışa giden yol Haziran ayında başlayabilir

Salı günkü oylama, Meclis Başkanı Mike Johnson geçen hafta benzer bir çabada bulunmuş ama başarısız olmuştu. Kanser tedavisi gördüğü için geçen haftaki oylamaya katılamayan Cumhuriyetçi Temsilci Steve Scalise, Salı günkü oylamada karar verici oyu kullandı.

Cumhuriyetçiler Meclis'te 219-212 gibi zayıf bir çoğunluğa sahip.