Başkan Joe Biden, Cumhuriyetçileri siyasi şiddetten keyif almakla suçlayarak “ Onlar için her seçimin sadece iki sonucu vardır: ya kazanırlar ya da aldatılırlar” dedi.Cumhuriyetçilerin ABD Capitol'deki 2021 ayaklanmasına göz yummaya istekli olduklarını ve Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin kocası Paul Pelosi'ye yapılan saldırıdan sonra, o partideki bazı kişilerin bunu "hafifleştirdiğini" veya "mazeret uydurduğunu" söyledi.

‘CUMHURİYETÇİLER KRİTİK MESELELERE KARŞI SAĞ DUYULU’

Siyasetin diğer kanadından Cumhuriyetçiler, ülke vatandaşlarının ekonomik sıkıntılarını daha iyi ele alacaklarını söylediler. Trump, Florida Cumhuriyetçi Senatörü Marco Rubio'yu desteklemek için Pazar günü geç saatlerde Miami'de sahneye çıktı. Virginia'nın Cumhuriyetçi Valisi GlennYoungkin, ABC'de yayınlanan bir röportaj sırasında seçmenlere partisinin ekonomik çıkarlarını daha iyi temsil ettiğini söyledi. 

ABD'de ara seçimler yaklaşıyor - CRI TÜRK

Youngkin, "Amerikalılar şu anda acı çekiyor ve Cumhuriyetçi vali adayları, çünkü çok zaman geçirdiğim kişiler bu en kritik meselelere sağduyulu çözümler sunuyor. Amerikalılar akşamları masalarının etrafında oturuyorlar ve enflasyondan endişe ediyorlar ve suç hakkında endişeleniyorlar ve okulları için endişeleniyorlar ve sınır için endişeleniyorlar” dedi. 

İKİ TARAF DA ‘DÖNÜM NOKTASI’ DİYOR

Her iki tarafın da yoğun ideolojik siyaseti, ulusun geleceği için potansiyel olarak bir dönüm noktası sonucu konuşuyor. Kongre’yi kontrol eden parti, ara seçimlerde genellikle çoğunluğunu kaybeder. Dolayısıyla, Joe Biden'ın başkanlığının bu noktasında Cumhuriyetçi bir çoğunluk tarihsel olarak şok edici olmayabilir. 

Bununla birlikte, mevcut iklimdeki herhangi bir dramatik siyasi değişim, oylama, silah kontrolü, ırkve LGBTQ+ hakları gibi konularda giderek daha fazla bölünen bir ülkeyi saran huzursuzluk ve karamsarlık alevlerini körükleyebilir. Siyasi şiddet ve komplo teorileri bol olan Trump'ın bölücü siyaseti, özellikle de yakında 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den cumhurbaşkanlığı adaylığını ilan edebileceği için bir kez daha üstün gelebilir.

Ara seçimlerin sonucu ne olursa olsun, politikacıların bu sorunlara anlamlı yasal çözümler getirip getiremeyecekleri belirsizliğini koruyor. Ancak sonuçlar,  muhtemelen iki partili işbirliğini gerektirecektir ki bu, son derece partizan bir siyasi iklimde pek olası görünmüyor. (Guardian)