Çin Komünist Partisi'nin önde gelen isimlerinden Chen Tianqiao'nun yıllar önce Oregon'da 80 bin hektarlık bir ormanlık alanı satın alması, ülkede büyük yankı uyandırdı.

John Lennon'un 50 yıldır kayıp olan gitarı, açık artırmayla satılacak John Lennon'un 50 yıldır kayıp olan gitarı, açık artırmayla satılacak

Resmi belgelerde gözükmeyen bu satın almanın "ABD topraklarındaki en büyük ikinci arsa satın alımı" olarak kayıtlara geçtiği açıklandı. 

2015 yılında 85 milyon dolar ödeyerek bu arsayı satan alan Chen Tianqiao'nun bu hamlesi büyük bir tartışma başlattı. Çinli milyarder bu satın alımının federal belgelerde yer almaması sonucunda ABD Başkanı Joe Biden'a tepkiler de arttı.

Muhalefet, Biden'ın yabancıların ülke topraklarını satın almasını takip edememesini eleştirdi. Çin yönetimine yakınlığıyla bilinen ve üst düzey pozisyonlarda görev alan Chen'in Manhattan'da 39 milyon değerinde bir villası ve Los Angeles'ta da 25 milyon dolarlık gayrimenkulü olduğu da kayıtlara geçti. 

Chen bu sayede, ABD'de en çok toprağı ve gayrimenkulü bulunan Çinli oldu. Cumhuriyetçi Senatör Elise Stefanik, "Gıda güvenliği ulusal güvenliktir. Yabancı düşmanların ne satın aldığını bilmezsek tarım alanlarımızı koruyamayız. Bu durum Biden yönetiminin başarısızlığını gözler önüne seriyor" dedi.

Öte yandan resmi verilere göre Çin Komünist Parti'yle bağlantılı şirketlerin son dönemde ABD'de çok fazla tarla ve arsa satın aldığı ortaya çıktı.