İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Gazze'de Hamas yönetimini devirme hedefleri halinde "bölgenin güvenlik sorumluluğunun süresiz olarak kendilerinde kalacağı" yönündeki sözleri yeni bir işgal olarak yorumlanırken, ABD'den de veto geldi. ABD Dışişleri, "Gazze Filistin toprağıdır, öyle de kalacaktır" açıklaması yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü vekili Vedant Patel, günlük basın toplantısında Netanyahu'nun sözleriyle ilgili soruya yanıtında, "Bizim görüşümüz, Filistinlilerin bu tür kararlarda ön planda olması gerektiği yönünde. Gazze Filistin toprağıdır ve Filistin toprağı olarak kalacaktır" dedi.

Patel, "Genel olarak Gazze'nin yeniden işgal edilmesini desteklemiyoruz. İsrail de desteklemiyor" derken, 7 Ekim saldırıları öncesindeki statükoya dönülemeyeceği görüşünü yineleyerek, "Gazze, artık İsrail ya da başka yerlerdeki halklara karşı terör saldırıları düzenlenecek bir üs olamaz, olmamalı" diye konuştu. Patel, Gazze'de yaşayan Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmelerine ve bölgenin dışına yerleştirilmelerine dair herhangi bir girişimi desteklemeyeceklerini de söyledi.

İngiltere'de 80'li yaşlardaki iki aktivist, Magna Carta'nın camını kırdı İngiltere'de 80'li yaşlardaki iki aktivist, Magna Carta'nın camını kırdı

İsrail, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'yi işgal etmişti. Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron, direniş eylemleri karşısında 2005 yılında Gazze'den tek taraflı çekilme kararı almış ve bölgedeki yasadışı Yahudi yerleşimlerini de kaldırmıştı. Ancak Hamas'ın 2006'da düzenlenen Filistin yönetimi seçimlerini kazanması ve El Fetih'le çatışmalar sonrasında Gazze'de yönetimi ele geçirmesi sonrasında İsrail ordusu bölgeyi hava, deniz ve karadan ablukaya alarak tüm giriş çıkışları kontrol etmeye başlamıştı.

NETANYAHU NE DEDİ?

Netanyahu, ABC televizyonu ile dün yaptığı söyleşide rehineler serbest bırakılana dek ateşkes ilan edilmeyeceğini söylerken, Hamas'ın devrilmesi halinde de Gazze'deki güvenlik sorumluluğunun "belirsiz bir süreliğine" tamamen kendilerinde olmasını öngördüğünü belirtmişti. Bu sözler işgal iması olarak yorumlanmış, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise akşam saatlerinde savaştan sonra bölgeyi kimin yöneteceğine dair soruyu, "Size kimin yönetmeyeceğini söyleyebilirim. Yöneten Hamas olmayacak ve İsrail de olmayacak. Bunun dışında her şey mümkün" diye yanıtlamıştı.