CNN'e konuşan isimsiz ABD'li yetkililer, ayda yaklaşık 2 bin 500 Ukraynalı servis personeline eğitim verilmesi amaçlandığını söyledi. Ayrıca, girişim onaylanırsa, ABD'nin eğitim gören askerlerin sayısını artırmakla kalmayıp, aldıkları eğitimin türünün de değiştirileceği belirtiliyor.

PROGRAM İNCELENİYOR

ABD yönetimi tarafından halen incelenmekte olduğu bildirilen yeni program, topçu desteğiyle manevralar da dahil olmak üzere daha sofistike taktikler içeren çok daha büyük Ukrayna askeri grupları için eğitim anlamına gelecek.

Yetkililer ayrıca, Ukrayna işgalinde beklenen bir kış durgunluğunun, cephe hatlarının istikrara kavuşturulmasının Kiev'in arkaya daha fazla asker göndermesine izin vereceği göz önüne alındığında, daha sağlam ve etkili bir eğitim için bir fırsat olacağını söyledi.

AB’DEN TAM DESTEK

Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana, bazı Batılı ülkeler Kiev kuvvetlerine ülke dışında eğitim sağlıyor. ABD'nin yanı sıra, bir yıl içinde 10 bine kadar asker yetiştirmeyi planlayan İngiltere de eğitim çabalarına destek verdi.

Geçen ay AB, yaklaşık 15 bin Ukrayna askerine eğitim sağlamak için bir misyon başlattı. Ancak, Macaristan da dahil olmak üzere birkaç blok üyesi katılmayı reddetti. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, "Tartışmaya yol açan herhangi bir şeyin iyi fikir olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER