İran İstihbarat Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran'da genç bir kadının polis nezaretinde ölümüyle ilgili son protestolarda oynadıkları rol nedeniyle Avrupa ülkelerinden dokuz yabancı vatandaşı gözaltına alındığını belirtildi.

‘APTAL AJANLARLA UĞRAŞIYORUZ’

Bakanlığa göre, Almanya, Polonya, İtalya, Fransa, Hollanda, İsveç ve diğer belirtilmeyen ülkelerden dokuz isimsiz kişi “ayaklanmalar sırasında veya arka planda komplo kurarken” tutuklandı. Buna ek olarak, İranlı yetkililer Alman, Fransız, İngiliz ve İsveç büyükelçiliklerini protestolarda “ajanlar”ın yer aldığı iddiasıyla uyarıda bulundu.

Ayrıca bakanlık, isyanların büyük ölçüde yabancı vatandaşlar ve şu anda Arnavutluk dışında faaliyet gösteren bir grup İranlı muhalif olan Mücahit-e-Khalq Örgütü üyeleri tarafından körüklendiğini iddia etti. Ayrıca, teröristlerin halka açık yerleri hedef almak için kullanmayı planladıkları iddia edilen 36 kilo patlayıcı keşfettiğini de iddia etti.

İran istihbaratı ayrıca Tahran güvenlik güçlerinin son zamanlarda protestolara “Amerikan ve İngiliz hükümetlerinin doğrudan katılımı” ve “isyancıların aptal ajanları” ile uğraşmak zorunda kaldığında ısrar etti.

ÖLÜM SAYILARI TARTIŞMALI

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, huzursuzluk sırasında beşi kadın ve en az beşi çocuk olmak üzere 52 kişi öldü. Norveç merkezli İran İnsan Hakları örgütü bu sayıyı daha da artırarak 83'e çıkardı. Bu arada resmi rakamlar, protestolar sırasında aralarında güvenlik güçleri görevlilerinin de bulunduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor. (RT)