Dünya Gıda Programı'nın (WFP) Doğu Afrika Bölge Direktörü Michael Dunford, Almanya'da bir araya gelen G7 liderlerine gönderdiği bir mesajda, hükümetlerin, eğer bir felaketten kaçınma umudu varsa, acil ve cömert bir şekilde bağış yapması gerektiğini söyledi.

Dunford, "Paraya hemen ihtiyacımız var. Şu andan itibaren büyük bir fon olmadığı sürece, buradaki krizi önlemek mümkün olmayacak. Bu noktada tek yol, insani yardıma büyük bir yatırım yapılması ve tüm paydaşların, tüm ortakların bunu önlemek için bir araya gelmesidir” dedi.

Afrika Boynuzu, art arda dört az yağışlı mevsim geçirdi ve son kırk yılın en kötü kuraklığını yaşıyor. Bunun yanında, devam eden çatışmalar ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin neden olduğu fiyat artışlarından etkileniyor.

VERİLEN SÖZLER TUTULMUYOR

Geçen yıl, İngiltere ve diğer G7 liderleri, ülkelerin kıtlığı önlemelerine yardımcı olmak için 7 milyar dolar sağlama sözü verdi, ancak Doğu Afrika'ya yönelik çağrılar açlığı engellemek için yeterli fon toplamayı başaramadı. Şimdi aynı liderler, krizden en kötü etkilenen ülke olan Somali felakete sürüklenirken, acil bir finansman paketi taahhüt etmeye çağırılıyor. En son IPC raporuna göre, Eylül ayına kadar, en kötü etkilenen bölgelerde en az 213 bin kişinin kıtlıkla karşı karşıya kalması bekleniyor. (Guardian)