Altılı masanın liderleri dün ilk defa cumhurbaşkanı adayını belirlemek için bir araya geldi. Toplantı Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde yapıldı. Karamollaoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener, DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal’ı kapıda karşıladı.

Toplantı öncesi Kahramanmaraş merkezli depremler için mevlit okutan İYİ Parti, Saadet Partisi çevresinde mevlit şekeri dağıttı. Akşam saatlerine dek süren toplantıda liderler, “adaylık konusunun yanı sıra milletvekilleri listeleri, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş süreci, deprem çalışmaları” gibi konuları da ele aldı.

'ORTAK ADAY OLARAK KILIÇDAROĞLU'

Toplantı sonrası yapılan açıklamada ortak aday ve geçiş süreci konusunda uzlaşı sağladıklarını söyleyen liderler, adaylarını 6 Mart’ta kamuoyu ile paylaşacaklarını ilan etti. Kulislere yansıyan bilgiye göre masaya “ortak aday” olarak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun adı geldi.

Dört partinin Kılıçdaroğlu’nu desteklediği, İYİ Parti’nin ise yetkili kurullarına danışmak istemesi nedeniyle altılı masanın bir kere daha 6 Mart’ta toplanma kararı aldığı belirtildi.  

‘MANSUR YAVAŞ’ DA GÜNDEMDE 

CHP kaynakları “masaya önerdikleri tek adayın Kılıçdaroğlu olduğunu” söylerken toplantıdan kısa süre önce “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adaylığı” da İYİ Parti kulislerinde konuşulmaya başlandı. Tartışmalar sürerken partilerin liderleri de baş başa görüşmeler gerçekleştirdi. 

'KILIÇDAROĞLU DIŞINDA BİR İSİM MASAYA GİTMEDİ'

Masa kurmayları, “Masaya gelirken tüm genel başkanlar aday belirleme konusunda yetki almıştı. Hatta Kemal Bey’in adını vererek yetki veren partiler de olmuştu. Meral Hanım’ın ise sadece adayın konuşulmasıyla ilgili partiden yetki aldığı görülüyor. Kemal Bey’in adının görüşülmesi için tekrar partisine danışacağı görülüyor” dedi. “Kılıçdaroğlu dışında bir ismin masaya gitmediğini” de söyleyen kurmaylar, “Aday konusunda da bir sürpriz beklenmiyor” yorumunu yaptı. İYİ Parti kaynakları ise “Masaya gelen isimlerin değerlendirilmesi için tekrar partinin yetkili kurullarının toplanacağını” belirtti. Bu kapsamda İYİ Parti GİK’in yarın bir araya gelmesi bekleniyor.

'BİR SORUN GÖRÜNMÜYOR'

Kılıçdaroğlu, liderler toplantısı sonrası partisinin genel merkezinde kurmaylarıyla görüştü. Toplantıya ilişkin bilgi veren kurmaylar, “Genel başkanın görüşünü bekledik. ‘Hayırlı olsun’ dedik. O da ‘Pazartesiyi bekleyin’ dedi. Bir sorun görünmüyor” açıklaması yaptı.  

İYİ Parti Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır, sosyal medyadan “Millet 5’ten büyüktür” paylaşımını yaptı. 

'İSİMDE UZLAŞILMADI'

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta ise katıldığı televizyon yayınında “Bir isim üstünde uzlaşılmamış diye düşünüyorum” dedi. 

Öte yandan 6 saat süren liderler toplantı sonrası kısa bir metin paylaşıldı. Metinde şunlar kaydedildi: “Adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz. Nihai açıklamayı 6 Mart’ta kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz.”

'İLETİŞİM KAZASI'

Toplantı başladıktan sonra partiler tarafından servis edilen bir fotoğrafta İYİ Parti lideri Akşener’in görünmemesi dikkat çekti. Saadet Partisi kaynakları, yaşanan durumun “bir iletişim kazası olduğunu” söyledi. 

Öte yandan toplantı sürerken Saadet Partisi Genel Merkezi’ne gelen bir grup genç, “Bizim adayımız Muharram İnce” yazılı pankart açmak istedi. Pankartın açılmasına izin verilmedi. Saadet Partili yetkililer şikâyetçi olmadıklarını söyledi.