2021 yılının yaz aylarında Afganistan’da iktidarı yeniden ele geçiren Taliban’ın kadınlara yönelik uyguladığı yasaklardan biri olan üniversite yasağı, küresel öfkeye yol açıyor. 

Ghor eyaletinden 22 yaşındaki Rahela, AFP’ye, "Biz evde kalmak zorundayken erkeklerin üniversiteye gittiğini görmek yürek parçalayıcı. Bu, kadınlara karşı cinsiyet ayrımcılığı, çünkü İslam, yüksek öğrenim görmemize izin veriyor. Kimse öğrenmemizi engellememeli" dedi. 

Taliban hükümeti, kadın öğrencileri katı bir kıyafet kuralını ve kampüse gidip gelirken bir erkek akrabanın eşlik etmesi gerekliliğini göz ardı etmekle suçladıktan sonra yasağı koydu.

‘ACI VERİCİ’

Çoğu üniversitede cinsiyete göre ayrılmış girişler ve sınıflar vardı ve kadınlara yalnızca kadın profesörler veya yaşlı erkekler tarafından eğitim verilmesine izin veriliyordu. Herat Üniversitesi'nden öğrenci Mohammad Haseeb Habibzadah AFP'ye "Bugün binlerce kızın eğitimden mahrum kaldığını görmek acı verici. Eğitim görevlileri ve diğer öğrencilerle konuşarak bu sorunu çözmeye çalışıyoruz” dedi.

TALİBAN ‘GEÇİCİ’ DİYOR

Taliban yetkilileri, kadınların eğitimi üzerindeki yasağın geçici olduğunu söylüyor, ancak verilen sözlere rağmen, bir yıldan uzun süredir kapalı olan kız liseleri hala açılmadı. 

Yetkililer, fon eksikliğinden müfredatın dini çerçevede yeniden şekillendirilmesi için gereken zamana kadar kapatma için birçok mazeret ortaya atarken, Taliban’ın bazı üyeleri, Afganistan'ın dini lideri Hibatullah Akhundzada'ya danışmanlık yapan aşırı muhafazakar din adamları, kadınlar için modern eğitime derinden şüpheyle bakıyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER