Yüksek Öğrenim Bakanı Neda Mohammad Nadeem tarafından imzalanan mektupta, "Hepinizi, kadınların eğitimini bir sonraki duyuruya kadar askıya alma emrini uygulamanız konusunda bilgilendiriliyoruz" diye kaydedildi.

Mektubu sosyal medyada paylaşan Yüksek Öğretim Bakanlığı’nın Sözcüsü Ziaullah Haşimi, AFP’ye gönderdiği bir mesajla emri doğruladı.

‘ONLAR AYNI TALİBAN’

Gerçek adını vermek istemeyen 52 yaşındaki öğretim görevlisi Meena, "Kız öğrencilerim perişan durumda ve onları nasıl teselli edeceğimi bilmiyorum. Onlardan biri ücra bir eyaletten Kabil'e taşındı ve birçok zorluğun üstesinden geldi çünkü burada prestijli bir üniversiteye girdi. Bugün tüm umutları ve hayalleri yıkıldı” dedi. 

Taliban en son 1990'ların sonunda iktidarı ele geçirdiğinde üniversitede olan Meena, öğrencisinin korkularını çok iyi anlayabildiğini söyleyerek “En son iktidara geldiklerinde uzun yıllar süren eğitim alamadım ve Taliban'ın Kabil'i ele geçirdiği gün, kızların üniversiteden men edileceğini biliyordum. Değişmiş bir grup gibi görünebilirler ama onlar benim eğitim almamı engelleyen ve şimdi öğrencilerimin geleceğini öldüren aynı Taliban" diye ekledi.

İLK İŞLERİ O OLDU

Yüksek öğrenim yasağı, binlerce kız ve kadının ülke genelinde üniversite giriş sınavlarına girmesinden üç aydan kısa bir süre sonra geldi. Afganistan'ın geçen yıl ağustos ayında katı grup tarafından ele geçirilmesinden sonra, üniversiteler cinsiyete göre ayrılmış sınıflar ve girişler dahil olmak üzere yeni kurallar uygulamaya zorlandı ve kadınlara yalnızca kadın profesörler veya yaşlı erkekler tarafından ders verilmesine izin verildi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER