Gelecek Partisi Genel Başkanı, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan’ın Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ü ziyaretinin ardından başlayan ‘yeni ittifak arayışı’ tartışmalarına ilişkin konuştu.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın, "Millet İttifakı'ndan ayrılmak gibi ne gündemimiz var ne bu tevattürlerle işimiz var" sözlerinin ardından Davutoğlu da Cumhur İttifakı’na katılmayı düşünmediklerini duyurdu.

“BİRÇOK ZİYARETTE BULUNAN ERDOĞAN BİZİM TALEBİMİZİ GÖRMEZDEN GELDİ”

Tüm siyasi partilerle görüşme talebinde bulunduklarını belirten Davutoğlu, “Hatta önce Ak Parti ve MHP’den talep ettik. Çünkü iktidardalar. Onlarla görüşerek, bu işi onlar sahiplenmiş olsalar; sahiplenmezler, kanaatleri vardır ayrı ama en azından siyasi muhatap olarak dinlemelerini beklerdik. Önce oradan başladık, onlardan talep ettik. MHP hemen olumuz bir cevap verdi. Tamam, bu bir siyasi tutumdur. Ak Parti şu ana kadar bir cevap vermedi. Şu anda birçok yerleri dolaşan, ziyaret eden sayın Cumhurbaşkanı bizim görüşme talebimizi yok saydı, görmezden geldi” dedi.

“AK PARTİ’DEN HÂLÂ CEVAP GELMEDİ”

Davutoğlu şunları söyledi:

*Tabi kendi takdirleridir, nasıl isterlerse öyle yaparlar. Ama ülkeyi yönetiyorsanız herkesle görüşmeye açık olmanız lazım. Eleştirileri dinlemeye açık olmanız lazım. Farklı kanaatleri duymaya açık olmanız lazım. Sadece belli zamanlarda görüşmeler, ‘belli kişilere ihtiyaç var görüşeyim’… Bir sene önce hain ilan ettiğiniz, terörist ilan ettiğiniz biriyle görüşürsünüz, bir sene sonra farklı tavır alırınız bu doğru değil. Oradan bir cevap hala gelmedi, gelir mi bilmiyorum.

“ŞEFFAF OLMAYAN BİR İTTİFAK VAR”

*İttifak meselesine esastan karşıyım ben. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile girilen bu kutuplaştırıcı ittifak anlayışının doğru olduğu kanaatinde değilim. Seçim ortamına girmeden bunu tartışmanın da doğru olduğu kanaatinde değilim. Birinde ilkesel, birinde konjonktürel olarak bir şey var. Uzlaşıyla ittifakı da ayırt etmek lazım. Bugün ittifak dediğimiz şey, 
*Cumhur İttifakı’nda ilk uygulanmasına bakıldığında perde gerisinde sayın Bahçeli’yle sayın Erdoğan’ın veya onlara da bazı şeyleri söyleyen bazı çevrelerin, perde gerisinde yürüttükleri müzakereler üzerinden kamuoyunun da çok şeffaf olmayan bir ittifak var. Bir bakıyorsunuz infaz yasasında anlaşamıyorlar, ertesi gün anlaşıyorlar. Ne oldu arada bilinmiyor. Bu ittifak doğru bir ittifak yöntemi değil.

“PARTİ KURMAMIZIN ASLİ UNSURLARINI YOK SAYMAK ANLAMINA GELİR”

Independent Türkçe’ye konuşan Davutoğlu, uzlaşının ittifaktan farkını şu sözlerle anlattı:

*Uzlaşının ittifaktan farkını anlatan Davutoğlu, “Taraflar otururlar, konuşurlar. Ve biz uzlaşıyı mesele bazlı görüyoruz. Yani parlamenter sistemle ilgili bir partiyle uzlaşırız. Temiz siyasetle ilgili bir başka partiyle uzlaşabiliriz. Bazı parti (ler) bana mesafeli yaklaşır. Sayın Erdoğan da bizim parti programımızda söz konusu olan temel perspektife, temel ilkelere uyumlu bir öneriyle gediğinde destek veririz, uzlaşırız. Ha bu aynı ittifak içine gireriz anlayışına gelmez bu. Zaten dedik biz; biz şu veya bu ittifaka eklemlenmek için değil, ülkenin önüne gerçek bir siyasi alternatif koymak için çıktık dedik. Şu andaki Cumhur İttifakı’nın şu yapısıyla bizim o ittifaka girmemiz, parti kurmamızın bütün asli unsurlarını yok saymak anlamına gelir. Böyle bir şey olmaz.