Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve en 47 bin kişinin yaşamını yitirdiği yıkımın ardından deprem gerçeği tekrar ülke gündeminde yerini aldı. Vatandaşlar da fay hatlarını ve güvenli bölgeleri araştırmaya başladı. 

'BATMAN DEPREM GÜVENCELİDİR. SIKINTI YOK'

Prof. Dr. Ahmet Ercan, sosyal medya hesabında deprem tehidid bulunmayan konumları paylaştı:

"Şanlıurfa Bozova ile Harran Kırıkları, ayrıca DAK ile ÖDK etkisindedir. Başkent odaklı M6,4’e kadar depremler 500 ile 1000 yılda bir olur. Tüm ilçeleriyle 3 ile 4. Derece deprem bölgesinde olup çok güvenlidir.

Batman Arap Kalkanı güneyindedir. Deprem güvencelidir. Hiç depremi yoktur. Sıkıntı yok.

Siirt ile Şırnak illeri BBK(Bitlis Bindirme Kuşağı) etkisindedir. Hakkari le Van’daki depremlerle sarsılır. En büyük depremi Pervari’de 1884’de M6,1’dir. Güvenlidir.

Diyarbakır deprem bakımından az çekincelidir. Bu güne kadar gördüğü en büyük deprem 1934'de M6,2'dir. Ancak Arap Kalkanı ucundaki Lice 1975'de M6,9 üretmiştir. Öteki ilçeler depremsizdir. Diyarbakır'da deprem beklemiyorum.

Bitlis ili ilçeleriyle 1.der. sarsım bölgesidir. Kavakbaşı, KAK, VAN, BBK(Bitlis Bindirme Kuşağı) depremlerinden etkilenir.Ahlat ile Tatvan, Bitlis içi M6,4’e kadar sarsıntıları çok uzun aralarla üretir. Dağlık kesimlerdeki yapılar güvenlidir.

İçel ili, Ecemiş ile Karaisalı kırıkları etkisindedir. Mersin,MS534’de 6,4,MS1532’de M5,7’i sınamıştır. İlçeleri 4.derece çekincelidir. Adana’da DAK,ÖDK, KDBK’da(Kıbrıs dalma batma kuşağında) olacak depremler özellikle tarım alanları ile deniz kıyısındaki dikintileri göçertebilir.

Gaziantep ilinde deprem üreten yerler; MÖ131’de M5,7, MS128’de M6,4 ile Nurdağı’dır.O yıldan beri M7,7’lik bir deprem üretimi olmamıştır. Gaziantep içi ile ilçeleri 3.derece deprem çekinceli olsa da, DAK, ÖDK ile BBK’nın (Bitlis Bindirme Kuşağı) ürettiği sarsım dalgaları etkiler."