AK Parti'de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Lideri Devlet Bahçeli ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’a 'cumhurbaşkanı yardımcılığı' formülünün de içinde olduğu birçok seçenek tartışılıyor.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCILIĞI GÜNDEMDE

BBC Türkçe'de yer alan Ayşe Sayın'ın haberine göre Devlet Bahçeli ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan’a 'cumhurbaşkanı yardımcılığı' formülü dahil birçok seçenek tartışılıyor.

BAHÇELİ-FİDAN FORMÜLÜ

Milliyetçilerin oylarını Cumhur İttifakı’na çekmek için ikna edilebilirse, Devlet Bahçeli’nin "cumhurbaşkanı yardımcısı" olarak ilan edilmesi formülü de tartışılıyor. Ancak geçmişte de gündeme gelen bu formül, Bahçeli tarafından geri çevrilmişti.

Seçimin kazanılması durumunda yeni dönem için  birden fazla cumhurbaşkanı yardımcısının atanabileceği, bu çerçevede MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da cumhurbaşkanı yardımcısı olarak ilan edilmesinin seçmende olumlu karşılık bulacağı düşünülüyor.

BAKANLAR VE FUAT OKTAY'IN İSMİ DE GEÇİYOR

AK Parti'de milletvekili adaylığı için başvurular 16 Mart Perşembe günü saat 17.00’ye kadar sürecek. Mevcut milletvekillerinin tümünden adaylık için yeniden başvurmaları istendi. Ayrıca halen kabinede yer alan bakanların önemli bir bölümünün de milletvekilliğine aday gösterileceği kulislerde konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da listede olma ihtimali yüksek.

'ÜÇ DÖNEM KURALI' GÜNDEMDE

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un da aralarında olduğu, Binali Yıldırım, Hayati Yazıcı, Ali İhsan Yavuz, Hamza Dağ’ın bulunduğu çok sayıda milletvekili ve parti yöneticisi üç dönem kuralına takılıyor. AK Parti kaynakları, üç dönem kuralına takılanlarla ilgili MKYK kararıyla istisnalar getirilerek bazı isimlerin yeniden aday gösterileceği belirtiliyor.

ORTAK LİSTE SEÇENEĞİ KONUŞULUYOR

MHP önceki seçimlerde olduğu gibi kendi isim ve amblemiyle seçimlere girmekt isterken, ayrı listelerle seçime girilmesi halinde, muhalefetin kazanma olasılığının güçlü olduğu ortak listeye kapıları kapatmayacağı öngörülüyor. AK Parti, parlamentoda daha fazla sandalye kazanmak için bazı illerde "ortak liste" çıkarmayı da gündeminde tutuyor. MHP’nin çok sıcak bakmaması nedeniyle ortak listenin çok sınırlı ilde yapılabileceği de ifade ediliyor.

(KAYNAK)