Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, AK Parti iktidarının hayat pahalılığı ve göçmen sorunu karşısında “sıkıştığını” AK Parti’nin yönetim kurulu toplantılarında ekonomiyle ilgili konuşmaları köşesine taşıdı.

Zeyrek'in ilgili yazısı şu şekil:

Partinin yönetim kurulu toplantılarında çok ilginç detaylara dikkat çekiliyor. İftar programlarında vatandaşların ekonomiyle ilgili sorular yöneltmesi bu detayların başında geliyor. Bir AK Parti yöneticisi “Vatandaş kira artışlarını da asgari ücrete ve emekli aylığına yapılacak zammı da soruyor” diyor.

En son bazı yöneticiler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kritik ürünlerin fiyatlarının sabitlenmesini teklif etmişlerdi ama Erdoğan, uygulaması imkansıza yakın bu öneriyi geri çevirmişti. Bazı AK Parti yöneticilerine göre de hayat pahalılığı öyle fiyat dondurarak, marketleri denetleyerek ya da hal yasasını çıkararak önlenecek boyutları aştı. Ekonomik sorunlar çok büyüdü ve ancak yapısal çözümlerle önlenebilir.

Bülent Arınç'ın hayat pahalılığı konusundaki sert tepkisi, AK Parti tabanında da karşılık buluyor. Bazı yöneticiler, AK Parti'lilerin ya da ülkeyi yönetenlerin “tasarruf edelim”, “sabredelim”, “Porsiyonları küçültelim”, “kriz yok” gibi açıklamalarının çok tepki çektiğine işaret ederek gerçekle yüzleşmek gerektiğini söylüyor ve Arınç'a hak veriyor.

GÖÇ MESELESİ DE AK PARTİ İÇERİSİNDE TARTIŞMA KONUSU

“AK Parti yönetimini ve teşkilatlarını zorlayan bir başka konu da göç meselesi” diye devam eden Zeyrek, şu ifadeleri kullandı:

Teşkilatlardan gelen raporlarda, yapılan sunumlarda vatandaşın “en önemli sorun” listesinde ekonomik krizin ilk sırada göçmen sorununun ikinci sırada olmasına dikkat çekiliyor. Parti de İçişleri Bakanlığı da göç konusunda net bir tavır belirleyemiyor. Bakanlığın ve uluslararası kuruluşların kampları dışında iş kontrolden çıkmış vaziyette. Göçmenlerin ülke içindeki trafiği konusunda etkin bir denetim sağlanamıyor. Göçmen sorununun oy kaybına neden olacağına işaret eden bazı AK Partili yöneticiler, ekonomik kriz gibi göçmen sorunun da görmezden gelinmesinin halkın tepkisini çektiğine dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki birbirinden farklı mesajları da tabanda ve teşkilatlarda kafaları karıştırıyor, dil birliği sağlanamıyor.

Zeyrek, yazısının devamında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sığınmacılar konusunda farklı zamanlarda yaptığı farklı açıklamaları paylaştı:

“CHP yine yalan söylüyor. 300 bin Afgan göçmen geldi. Hepsini geri göndereceğiz. Türkiye daha fazla göçmen kabul edemez.”

“Ana muhalefetin başındaki ve yanındakiler ‘biz seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz' diyorlar. Biz ev sahipliğine devam edeceğiz.”

"Tek başına bırakılsak da Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz."

'AK PARTİ CİDDİ BİR YOL HARİTASI BELİRLEYEMİYOR'

Sözcü yazarı, iktidarın ciddi bir yol haritası belirleyemediğine dikkat çekerek yazısını şu değerlendirmeyi yaptı:

Hem ekonomik kriz hem göçmen sorunu palyatif önlemlerle çözülemeyecek hale geldiğinden, iki alanda da radikal kararlar alınması gerekiyor. Ancak iktidar yaklaşan seçimler nedeniyle iki konuda da kararsızlık ve dağınıklık yaşıyor. Ciddi bir yol haritası belirleyemiyor. Bakın göreceksiniz: İçeride ekonomik kriz ve göçmen sorunu konusunda sonuçları somut ve hissedilir bir çıkış bulunamazsa, Vladimir Putin'e Ukrayna'dan onurlu çıkışın yolunu bulunsa dahi bir işe yaramayacak.