Başkent Berlin'de bulunan savcılıktan yapılan açıklamada, adı Carsten L. olan Alman uyruklu bir kişinin vatana ihanet şüphesiyle tutuklandığı belirtildi. Müfettişler dairesini, işyerini ve başka bir kişinin evini aradı.

AYRINTILAR SIR GİBİ SAKLANIYOR

Federal Adalet Divanı'nda yargıç huzuruna çıkarılan Carsten L.’nin tutuklanmasına karar verildi. Tutuklama kararına göre, dış istihbarat servisinde (BND) çalışıyor ve bu yıl görevi sırasında elde ettiği bilgileri bir Rus istihbarat servisine verdi. Savcılar, söz konusu bilgilerin Alman yasalarına göre devlet sırrı tanımını karşıladığını söyledi.

BND Başkanı Bruno Kahl, Rusya'nın bu tür bilgileri Almanya'ya zarar vermek için kullanmaya çalışabileceği için vatana ihanet soruşturmasının ayrıntılarının kamuoyuna açıklanmayacağını söyledi.

HER YERDEN RUS AJANI ÇIKIYOR

Carsten L.'nin tutuklanması, Avusturya İçişleri Bakanlığı'nın Rusya için casusluk yaptığından şüphelendiği 39 yaşındaki bir Yunan vatandaşını tespit ettiğini açıklamasından sadece üç gün sonra geldi. Adam suçlu bulunursa beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Bir Alman istihbarat servisi çalışanı en son 2014 yılında, adı Markus R. olan bir adam devlet sırlarını CIA'ya satmakla yargılandığında vatana ihanetle suçlanıyordu. Bu sırların, 3 binden fazla BND çalışanının kişisel bilgilerini içerdiği iddia ediliyor. 2016 yılında sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER