Son dönemde gerilmeye başlayan Çin ile Batılı ülkelerin ilişkilerine değinen Mercedes-Benz CEO'su Ola Kaellenius, "Küresel ekonomideki büyük oyuncular olan Avrupa, ABD ve Çin, o kadar iç içe geçmiş durumda ki, Çin'den ayrılmanın bir anlamı yok. Çin'den ayrılmak bir yanılsamadır ve arzu edilmez" ifadelerini kullandı. 

Ukrayna işgalinin başlamasından sonra Rusya ile olduğu gibi Tayvan çevresindeki siyasi gerilimlerin tırmanması halinde Mercedes-Benz'in Çin'deki faaliyetlerini durdurmasının makul olup olmayacağı sorusuna yanıt veren Kaellenius, Bild am Sonntag gazetesine, "Bu neredeyse hiçbir Alman endüstrisi için düşünülemez” dedi. 

2022 yılında Mercedes-Benz gelirlerinin yüzde 18'ini ve otomobil satışlarının yüzde 37'sini oluşturan Çin’in dünyadaki en büyük otomobil pazarına sahip biliniyor. 

‘RİSKİ AZALTMAMIZ GEREKİYOR’

Avrupa’nın önde gelen ticaret ortaklarından biri ve kritik öneme sahip ham maddelerin en büyük tedarikçisi olan Çin'e ekonomik bağımlılığı hakkında artan endişeler var. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen geçen ay bloğun Çin'den ayrılmasının mümkün olmadığını, ancak riski azaltması ve ekonomik bağlarını "yeniden dengelemesi" gerektiğini söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER