Habeck, Berlin'deki gazetecilere verdiği demeçte, kararın, nükleer santrallerinin yarısından fazlasının kapalı olması nedeniyle Fransa'dan gelen elektrik arzındaki kıtlığı takip ettiğini söyledi.

2011’DEKİ FELAKETİ GÖRMEZDEN GELİYORLAR

Elektrik arzında ortaya çıkan boşluğun "endişeyle gözlemlendiğini" ve Avrupa'nın enerji ağının çok fazla baskı altına alınma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve potansiyel olarak elektrik kesintilerine yol açtığını söyledi. Almanya'nın Fransa'dan alamadığı elektrik, Almanya'daki gazla çalışan elektrik santrallerinin ürettiği elektrikle telafi ediliyor.

Almanya'nın kapatılmayan üç nükleer santrali, 11 yıllık bir sürecin sonunda bu yılın sonunda kapatılacaktı. Nükleer enerjiden çekilme kararı, Japonya'daki 2011 Fukushima felaketinden sonra Angela Merkel hükümeti tarafından alındı.

BAKAN U YAPIYOR

Almanların çoğunluğu nükleer enerjiden uzaklaşmaktan yana olmasına rağmen, santrallerin geçici olarak kullanımının yaygınlaştırılmasından yana olduğunu söylüyor. Habeck, bu ayın başlarında, tesislerin bekleme moduna alınacağını ve gerekmedikçe kapalı kalacağını açıklamıştı.

Ancak Habeck, enerji krizinin yeni bir safhaya girmesinin ardından U dönüşü yapıyor. Bakan, santrallerin kullanımının uzatılmasına ilişkin yasada yapılacak gerekli değişikliklerin önümüzdeki ayın sonunda mecliste oylanacağını söyledi.

Güvenlik endişelerine ve nükleer santrallerin bilgisayar korsanlığı saldırılarına ve terör tehditlerine açık olup olmayacağına tepki gösteren Habeck, hükümetin endişelerin farkında olduğunu ve bunları güvence altına almak için "elinden geleni yaptığını" söyledi. (Guardian)