Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alan altın devi Nadir Metal Rafineri AŞ, dikkat çeken bir şirket içi yolsuzlukla çalkalanıyor. Cirosu 100 milyara dayanan yarım asırlık şirketin bir müdürü, altın kaplamada kullanılan bir metal üzerinden yüklü bir vurgun yaptı. Şirketin CEO’su Burak Yakın sorular üzerine “Uğradığımız zararı hesaplamaya çalışıyoruz” dedi.

Bugüne kadarki şirket içi yolsuzluklarından en ilgincinin, Türkiye’nin en büyük altın şirketlerinden Nadir Metal AŞ’de yaşandığı anlaşıldı. İstanbul Sanayi Odası’nın en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine 61’inci sıradan giren şirkette yaşanan yolsuzluk geçen günlerde fark edildi.

BİLDİRDİĞİ RAKAMLAR YOK

Halk TV'nin özel haberine göre, Nadir Metal’de 10 yıla yakın bir süredir çalışan ve en son Rodyum Şubesinde Müdür olarak çalışan Mustafa G. A.’ya gönderilen ihtarnamede özetle “Rodyum Şube Müdürü olarak görevinizi sürdürdüğünüz sırada 2023 yılsonu hesap sorgulamalarında yetkilisi bulunduğunuz bölümdeki mevcut çözelti içerisinde 2 bin 820 gram rodyum bulunduğunu söylediniz. Ancak 03.01.2024 tarihinde fabrikada yapılan rafinasyonda bildirdiğiniz şekilde rodyumun olmadığı anlaşıldı” denildi.

PARAYI ZİMMETİNE GEÇİRDİ

İhtarnamenin devamında “Yapılan araştırmada, hayali müşterilerden atık, çözüntü almış ve para ödemiş gibi sisteme işlemişsiniz. Ancak gerçekte bu parayı zimmetinize geçirdiğiniz anlaşılmış” ifadeleri kullanıldı.

Mustafa G. A.’nın elde ettiği haksız kazanca ilişkin 8 Ocak’ta tutanak düzenleyen şirket, bu kişiden de savunma aldı. Savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul eden şube müdürünün sözleşmesi feshedildi.

AK Partili Metin Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'ın önüne sahte anketler koydular AK Partili Metin Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'ın önüne sahte anketler koydular

UĞRADIKLARI ZARARI TESPİT ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Nadir Metal CEO’su Burak Yakın ise, sorular üzerine, şirket olarak uğradıkları zararın tespiti için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Yakın, sözleşmesini feshettikleri Mustafa G. A.’nın, elde ettiği paralarla birçok kez yurtdışına tatile gittiğini lüks araçlar aldığını kaydetti.

DÜNYANIN EN PAHALI 3’ÜNCÜ METALİ

Dünyanın en pahalı 3’üncü metali olan rodyum, altın ve gümüşün kaplamasında kullanılıyor. Bir sektör kaynağı “Bu miktarda rodyumu, dışarı çıkarmak hiç de kolay değil. Burada bir organizasyon olması gerekir” yorumunda bulundu. Rodyum metalinin gramı ise 40-45 dolar olarak hesaplanıyor.