Mevcut yöntemlerin başında gelen beyin görüntüleme ve omurilik sıvısı örneği alma yöntemleri hem masraflı hem de zahmetli olmasıyla biliniyor. Öte yandan, kolayca yapılmış bir kan testi, hastalığın daha hızlı teşhis edilmesini ve tedavinin daha erken başlamasını sağlayabilir. 

‘ABD’DE BİLE YOK’

Çalışmaya katılan araştırmacılardan Prof. Thomas Karikari, "ABD'de bile birçok hastanın masraflı tarayıcılara erişimi yok. Erişilebilirlik önemli bir sorun. Güvenilir bir kan testinin geliştirilmesi ileriye doğru atılmış önemli bir adım olacaktır. Bir kan testi daha ucuz, daha güvenli ve uygulanması daha kolay" dedi.

Mevcut kan testleri, amiloid ve tau proteinlerindeki anormallikleri doğru bir şekilde tespit edebilse de, beyne özgü sinir hücresi hasarı belirteçlerini tespit etmek daha zor oluyor. 

YÜZLERCE HASTA ÜZERİNDE DENENDİ

Karikari ve dünyanın dört bir yanındaki meslektaşları, Alzheimer hastalığına özgü tau proteini tespit edecek antikor bazlı bir kan testi geliştirmeye odaklandılar.

Brain dergisinde yayınlanan araştırmada, Alzheimer'ın çeşitli aşamalarındaki 600 hasta test edildi ve protein seviyelerinin tau seviyeleriyle iyi bir korelasyon gösterdiğini ve Alzheimer'ı diğer hastalıklardan ayırt edebildiğini buldular. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER