Çin merkezli The Paper'a konuşan AB Büyükelçisi Fu Cong, "Avrupa tarafı 'üst sınır yok' ifadesini doğru anlamalı. Ülkeler arasındaki dostluk ve işbirliği sonsuzdur ve yapay olarak sınırlandırılmamalıdır. Çin-Rusya işbirliği sınırsız ve aynı şey Çin ve Avrupa için de geçerli" ifadelerini kullandı.

İngiliz haber ajansı Reuters’a göre, AB’den bazı diplomatlar, Pekin ve Moskova'nın Rus birliklerinin Ukrayna'ya saldırısını başlatmasından sadece birkaç gün önce "sınırsız" bir ortaklık ilan ettiğini belirterek, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını bir işgal olarak tanımlamayı reddettiği için Çin'i suçladı.

İDDİALARA KARŞI ÇIKTI

Fu, Çin-Rusya ilişkilerini Çin ile Avrupa arasında anlaşmazlık çıkarmak için kullanma "girişimlerine" karşı uyarıda bulundu ve Çin'in Ukrayna ihtilafı hakkında "önceden bilgisi olduğu" veya silah tedarik ettiği yönündeki söylentileri reddetti.

AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell geçen ay, Çin'in Rusya'nın Ukrayna topraklarından çekilmesine dayalı siyasi bir çözüm arayışına katkıda bulunmaması halinde AB'nin Çin ile güven ilişkisini sürdürmesinin "son derece zor" olacağını söylemişti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER