Araştırmacılar, yaşları 51 ile 75 arasında değişen bin 702 Brezilyalıdan kısa fiziksel testten geçmelerini istedi ve ardından sonraki yıllarda sağlıklarını takip etti.

British Journal of Sports Medicine’de yayınlanan çalışma, basit testin bir kişinin yıllık fiziksel muayenesi sırasında dahil edilmesi gerektiğini, çünkü "orta yaşlı ve yaşlı erkek ve kadınlarda ölüm riskiyle ilgili yararlı bilgiler" sağladığını ileri sürüyor.

‘Flamingo testi’ olarak bilinen çalışmanın bir parçası olarak, her katılımcıdan bir bacağı üzerinde çıplak ayakla dururken, diğer bacağını sanki flamingoları taklit ediyormuş gibi havada tutması istendi. Ayrıca 10 saniye boyunca başlarını dik tutmaları ve kollarını düz tutmaları istendi.

YÜZDE 20’Sİ TESTİ GEÇEMEDİ

Bin 702 katılımcının yüzde 20'si testi tamamlayamadı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, test yaşla birlikte zorlaştı. 51-55 yaş arasındaki katılımcıların sadece yüzde 5'i flamingo testinde başarısız olurken, 71-75 yaş arasındakilerde bu oran yüzde 54'e yükseldi.

Bununla birlikte, araştırmacılar, ileri yaşlara ek olarak, testi geçemeyenlerin aşırı kilolu olma olasılığının daha yüksek olduğunu ve diyabet olma olasılığının üç kat daha fazla olduğunu buldular. Ortalama yedi yıllık bir takip süresinden sonra, katılımcıların yüzde 7'si hayatını kaybetti. 

Araştırmacılar, flamingo testini tamamlayamayan insanlar için "yaş, kilo ve cinsiyet gibi diğer potansiyel olarak kafa karıştırıcı değişkenler hesaba katıldığında bile tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin yüzde 84 daha yüksek olduğu" sonucuna vardılar. (New York Post)