Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’nde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 43 kişinin hayatını kaybettiği maden kazasıyla ilgili davanın ilk duruşması yarın yapılacak. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı; 8'i tutuklu 23 sanık, 118 mağdur ve müştekinin bulunduğu davayı hazırlanan özel salonda gerçekleştirilecek.

TBB VE BARO BAŞKANLARI TAKİP EDECEK


Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 195 sayfalık iddianamenin, Bartın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesinin ardından yapılacak ilk duruşmayı takip etmesi için Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan'ın yanısıra, Bartın, Ankara, İstanbul ve Tekirdağ Baro Başkanları da davayı takip edecek. Hazırlanan iddianamede tutuklu sanıklar için 840 yıldan 1050 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

BARO SORUŞTURMA İZNİ BEKLİYOR


Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır, facianın ilk günlerinden itibaren olayda bir ihmal olduğu yönündeki tespitleri dile getirdiklerini belirterek, "Bartın Barosu olarak davayı yakından takip edeceğiz. Yarınki duruşmaya Türkiye Barolar Birliği Başkanımız Erinç Sağkan başta olmak üzere bir çok baro başkanı izlemeye geliyor. Şuana kadar mahkeme, facianın yaşandığı ocağa girilemediği için keşif yapamadı. Dosyadaki bilirkişi raporunun aksi bir durum olmadığı sürece dava sonunda mahkumiyetler olacağını düşünüyorum. Üst düzey yöneticiler hakkında soruşturma izni bekliyoruz. Soruşturma izni çıktığında hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda görevli çok sayıda ismin sanık sandalyesine oturabilir. Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcıları ile bakanlık yetkilisi 8 kişiye yargılama izni verilmesini bekliyoruz" dedi.

Duvar