Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında tutuksuz yargılanan F.G., savunma yaptı.

'PATLAMAYI EVİMDE ÖĞRENDİM'

Kuruma işçi olarak girdiğini ve 2013 yılında emniyet nezaretçisi olduğunu anlatan F.G., mahkeme başkanının “İddianamede yer alan havalandırmayı sağlayan eksi 320 kotundaki pervanenin arızasında keyfi hareketlerde bulunduğunuz iddiaları hakkında neler söyleyeceksiniz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Olay günü eksi 320'de yaşanan kelepçe arızasını bana kimse söylemeden ben öğrendim. Sonra hemen kelepçeyi hazırlamaya başladım, emniyet servisine ve diğer ilgili yerlere bilgi vermeye başladım. Daha sonra kuyu başındaki emniyet servisine kelepçeyi teslim ettim. Sonrasında merkezi gaz izleme servisini 2 kez aradım ve değerlerin normal olduğunu söylediler. Sonra ben diğer vardiyaya eksiksiz bilgi vererek görevimi devrettim. Ben zaten bozuk parça hazırlama sorumluluğumu yerine getirdim. Ben haftanın son günü diye görevimi ihmal etmedim. Bütün sorumluluklarımı yerine getirdim. Zaten kuyu başında kameralar var. Her şey kayıtlı, patlamayı evimde öğrendim. Hemen ocağa girdim ve kurtarma çalışmalarına katıldım.”

'TALİMAT GELMEDİ'

Mahkeme başkanının “Pervane arızası giderilseydi, patlama olur muydu?” sorusuna F.G., şu yanıtı verdi:

"Orada 4 tane pervane vardı, birinin kelepçesi çıkarak arıza yapmıştı. Diğer 3 pervanenin çalışması nedeniyle havalandırma işlemini aksatacak bir durum olduğunu düşünmüyorum. Biz zaten o gece o olay yaşanmasaydı, eksi 320 üst taban havalandırmasından sonra alt taban havalandırması yapacaktık. Bize üst amirlerimizden 'Pervane arızası nedeniyle ocağı boşaltın’ talimatı gelmedi."

Duruşmanın, diğer tutuksuz sanıkların savunmalarıyla devam ettiği aktarıldı.

DHA