Japonya, 2019 savunma raporunda Çin'i ana rakibi olarak tanımlarken ve Pekin'in uluslararası normları çiğnemesinin, Tayvan üzerindeki baskının ve hızlı askeri modernizasyonun ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturmasından endişe ediyor. Güvenlik uzmanları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana bu endişenin yoğunlaştığını ve Japon halkının yeniden silahlanmaya karşı muhalefetini zayıflattığını söylüyor.

DÖNÜM NOKTASI 2027

Tokyo'daki Takushoku Üniversitesi'nden TakashiKawakami, Japonya hükümetinin "rüzgarı arkasında tutuyor ve bunu elinden gelen her şeyi yapmak için kullanacağını" söyledi. 2027'yi Doğu Asya'nın güç dengesinin Çin'in lehine değişebileceği an olarak göstererek, Japonya hükümetinin daha fazla savunma harcaması için destek toplayabileceğini de ekledi.

2027, Komünist Parti delegelerinin Pekin'de bir sonraki buluşması olmasının yanı sıra, Çin'in askeri modernizasyon yol haritasındaki bir sonraki önemli kilometre taşı ve Çinordusunun kuruluşunun yüzüncü yılı olacak. Geçen yılki bir kongre oturumunda, ABD Hint-Pasifik Komutanı Amiral Philip Davidson, Çin'in Tayvan'a yönelik tehdidinin o yıl "ortaya çıkabileceğini" söyledi.

JAPONYA’NIN ŞAH DAMARI

Japonya için, Tayvan'ı anakara Çin kontrolüne kaptırmak bir felaket olabilir, çünkü bu, Japonya'nın neredeyse tüm petrolünü ve üretim için kullandığı malzemelerin çoğunu sağlayan ana nakliye hatlarını tehlikeye atacaktır. Ayrıca Çin donanmasına adadaki üslerden Batı Pasifik'e sınırsız erişim sağlayabilir. 

Savunma geliştirme planlarında yer alan üst düzey bir Japon hükümet yetkilisi, "Farklı görüşler var, ancak genel olarak hükümet yetkilileri 2027'nin önemi konusunda aynı görüşü paylaşıyor" dedi.

ÇİN: ASKERİ YIĞINAK BAHANESİ

Çin’inDışişleri Bakanlığı, Japonya'nın Çin'i askeri yığınak yapmak için bahane olarak kullandığını söyledi.Bakanlığın Reuters'e verdiği yazılı yanıtta, "Japonya'daki siyasi güçler, bölgesel gerilimleri kasıtlı olarak abartmak için Çin'i defalarca bahane olarak kullandı. Bunu yaparken, Japon tarafı yalnızca kendi ordusunu güçlendirmek ve ordusunu genişletmek için bahane arıyor" denildi.

SİLAHLANMA YARIŞI

Rusya'nın "özel bir operasyon" olarak adlandırdığı Ukrayna'yı işgali, Japonya'daki kamuoyunun on yıllardır savunma politikasına egemen olan savaş sonrası pasifizmden uzaklaşmasına yardımcı oldu.

Kamu yayıncısı NHK tarafından bu ay yayınlanan bir kamuoyu yoklamasında, karşı çıkan yüzde 29'a kıyasla, ankete katılan bin 247 kişinin yüzde 55'i savunma harcamalarının artırılmasını desteklediklerini söyledi. Daha güçlü bir orduyu destekleyenlerin yüzde 61'i, Japonya'nın bunu kamu harcamalarında kesinti yaparak ödemesi gerektiğini söyledi.

Temmuz ayında, Başbakan Fumio Kishida, savunma harcamalarını "önemli ölçüde" artırma sözü vererek ulusal üst meclis seçimlerini kazandı. İktidardaki Liberal Demokrat Parti, askeri bütçeyi beş yıl içinde ikiye katlayarak yaklaşık 10 trilyon yen (68 milyar dolar) seviyesine çıkarma sözü verdi.

Kishida, yenilenmiş bir güvenlik stratejisiyle birlikte Aralık ayında askeri harcama planlarının ayrıntılarını açıklayacak. Bu stratejinin Japonya'ya, ülkede konuşlandırılmış binlerce askeri, yüzlerce uçağı ve düzinelerce savaş gemisi olan ABD'nin yanında daha büyük bir bölgesel güvenlik rolü vermesi bekleniyor. (Reuters)