Taraftarlar, İran’daki dini yönetime cesurca meydan okuyan protestoculara destek verirken, İran'ın maçları siyasi olarak en yoğun maçlar oldu. Ayrıca Tahran ile iyi bağları olan Katar için diplomatik olarak hassas olduklarını kanıtladılar.

suudi emir

KATAR EMİRİ, SUUDİ ARABİSTAN ATKISI TAKTI

Turnuvada dört Arap takımı mücadele ederken, taraftarlar arasındaki Filistin sempatisi stadyumlara yansıdı. Katar, İsrailli taraftarların ilk kez doğrudan uçmasına izin vermesine rağmen, Katarlı oyuncular Filistin’i destekleyen kol bantları taktı. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al-Thani bile, Arjantin'in tarihi yenilgisi sırasında bir Suudi Arabistan bayrağı takarak siyasi açıdan önemli eylemlerde bulundu. 

Bu tür jestler, eşcinselliğin yasa dışı olduğu ev sahibi ülkede göçmen işçilere ve LGBT haklarına yönelik muameleye başlamadan önce bile tartışmalara saplanan turnuvanın siyasi boyutlarına katkıda bulundu.

respect for iranian women

DIŞ POLİTİKASI ŞAŞIRTIYOR

Sorunsuz bir turnuvanın küresel sahnedeki gücünü sağlamlaştırmasını uman ve çok sayıda bölgesel karışıklığa rağmen 1971'den beri bağımsız olan Katar için risk yüksek.

Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan ilk Ortadoğu ülkesi olan Katar, bölgesel anlamda ilginç bir dış politika izliyor. Filistinli Hamas'a ev sahipliği yapıyor ancak daha önce İsrail ile bazı ticari ilişkileri de vardı.

Suudi Arabistan’ın düşmanı İran'la dost olurken ve bölgedeki en büyük ABD askeri üssüne ev sahipliği yaparken, Suudi Arabistan ve müttefikleri tarafından tehdit olarak görülen muhaliflere bir platform sağladı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER