92 yılda 79 ülkenin yer aldığı 21 Dünya Kupası'nın hala sadece sekiz ülke kazanırken, sadece 13 ülke finale kalabildi. İspanya, 1998'de Fransa ve 1978'de Arjantin'in ardından 2010'da şampiyonlar grubuna katılan son ülke oldu.

O zamandan beri, son dörde kalmayı başaran ve neredeyse tamamı daha ileri gidemeyen bir dizi ülke oldu. Polonya ve Belçika, sırasıyla 1982 ve 1986'da o yıllarda kupayı kazanan İtalya ve Arjantin'e yenildiler. 

bulgar

HARİKALAR YARATAN BULGARİSTAN

Daha önce hiç Dünya Kupası maçı kazanamayan Bulgaristan, 1994 yılında ABD’de düzenlenen turnuvada harikalar yarattı. İki grup maçını kazanan Bulgarlar, son 16'da Meksika'yı penaltılarda yendiler ve ardından çeyrek finalde Almanya'yı unutulmaz bir şekilde şaşkına çevirdiler. İtalya'nın Bulgaristan'ın rüyasını bitirmesi ve Brezilya'nın İsveç'i geride bırakmasıyla yarı finalde takımlar yine eski haline döndü. 

hırvatistan-1

TÜRKİYE’NİN YARI FİNALE GİDEN YOLU

Yugoslavya 1930 ve 1962'de yarı final yaptı ancak ülkenin dağılmasından sonra Hırvatistan ilk kez 1998'de bağımsız bir ülke olarak turnuvada yerini aldı. Almanya’yı 3-0 yenen Hırvatlar, yarı finalde ev sahibi Fransa’ya 2-1 mağlup oldu. 

guney kore turkiye

2002 turnuvası, Türkiye gibi sürpriz takımların yarı finale çıktığı başka bir turnuvaydı. O yılki turnuvanın ev sahiplerinden Güney Kore, grup lideri olduktan sonra güvenini artırdı ve ardından son 16'da İtalya'yı uzatmalarda altın golle ve ardından İspanya'yı penaltılarla yenerek dünyayı şaşkına çevirerek yarı finale kalan ilk Asya takımı oldu.

2002 turket

Senegal ile Türkiye arasında oynanan çeyrek finalden maçından galip ayrılan Türkiye, yarı finalde Brezilya’ya 1-0 mağlup olarak turnuvaya veda etmişti. 

PERİ MASALI

Üçüncü şampiyonluklarının peşinde olan Fransa ve Arjantin’in karşısında, adeta peri masalında olan Fas ve Hırvatistan, yarı finalin ardından sonuna kadar gidip dokuzuncu dünya şampiyonu olma yolunda ilerliyor. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER