Sıkı uluslararası yaptırımlar, Kuzey Kore için ithalatı ve ihracatı yasaklıyor veya kısıtlıyor ve ülke, salgına karşı sınırını tamamen kapalı tuttu. Sel gibi doğal afetler de hasadı olumsuz etkiledi ve ülkenin altyapısı hasar gördü.

Analistler, Ocak ayında Çin ile kara sınırında yeniden başlayan ticaret ve yardım dalgasının ülkedeki gıda kıtlığını hafifletmediğini ve Çin'de Covid-19 vakalarının artmasıyla ticaretin geçen hafta yeniden askıya alındığını söyledi. Uydu görüntüleri, kara ve deniz limanı tesislerinde haftalardır karantinada bekleyen malları gösteriyor.

YARDIM KURULUŞLARI ÜLKEDEN AYRILDI

ABD merkezli Stimson'da ekonomi uzmanı olan Benjamin Katzeff Silberstein, "Kuzey Kore'de gıda fiyatları genellikle küresel fiyatlara göre hareket ettiğinden, mevcut gıda fiyatlarındaki artışların zaman içinde Kuzey Kore'de de yansıdığını göreceğiz" dedi. Uluslararası yardım kuruluşları, uzun süreli kapanmalar nedeniyle çalışanlarının çoğunu ülkeden çekti ve durumun tam olarak ne kadar kötü olduğunu bilmenin zor olduğunu söylüyor.

Geçen yıl BM'nin Kuzey Kore'deki insan hakları özel raportörü, ülkenin en savunmasız insanlarının Covid-19 salgını sırasında açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kuzey Kore hükümeti gergin bir gıda durumunu kabul etti, ancak bölge sakinlerine gıda sağlayamadığı yönündeki haberlere karşı çıktı.

Dünya Gıda Programı, pandemi vurmadan önce bile ülke nüfusun yüzde 40'ından fazlasının yetersiz beslendiğini ve insani yardıma ihtiyaç duyduğunu tahmin ediyor. Katzeff Silberstein, küresel olarak daha yüksek enerji fiyatlarının büyük olasılıkla Kuzey Koreli kömür üreticilerine yardımcı olacağını söyledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları tarafından ihracatı yasaklanan Kuzey Kore kömürü, küresel ortalamanın çok altında bir maliyete mal oluyor. Ancak ülkedeki emtia fiyatlarını takip eden Seul merkezli Daily NK'ye göre fiyatlar son altı ayda yüzde 40 arttı.

‘DÜNYADAKİ EĞİLİMLERE DUYARLI’

Hollanda'daki Leiden Üniversitesi'nde Kore uzmanı olan Christopher Green, Ukrayna krizinin etkilerini diğer faktörlerden ayırmanın zor olduğunu, ancak Kuzey Kore'nin küresel ekonomik eğilimlere açık bir şekilde duyarlı olduğunu söyledi. (Reuters)