Sovyetler Birliği ve ABD, tüm soğuk savaşı böyle bir hataya düşmeden atlatmayı başardılar, çünkü Washington ve Moskova kazara savaşa girmenin risklerinin farkındaydılar.Vladimir Putin'in Rusya'sı, Sovyetler Birliği'nden çok daha az tahmin edilebilir bir nükleer güç ve tehlike seviyesini, Joe Biden'ın işaret ettiği gibi, Küba füze krizinden bu yana en yüksek seviyeye çıkarıyor.

TÜRKİYE RUS UÇAĞINI DÜŞÜRMÜŞTÜ

Putin'in Suriye'ye müdahalesi, Kasım 2015'te bir Rus savaş uçağının Türkiye-Suriye sınırında Türkiye tarafından düşürülmesine yol açtı, ancak bu olay kontrol altına alındı. Benzer şekilde, Salı günkü füze olayının doğrudan bir NATO-Rus çatışmasına yol açması pek olası değil.

Polonya hükümeti, topraklarına kimin füzelerinin düştüğünü hala araştırdığını söyledi ve Başkan Andrzej Duda'nın ofisi, NATO'nun acil istişare çağrısı yapmasına izin veren 4. Madde’ye başvurmayı düşündüğünü söyledi. 

‘RUSYA OLSA BİLE…’

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden William Alberque, Polonya sınırını geçen füzelerin Ukrayna füzesavar önleyicileri değil, gerçekten Rus olduğu sonucuna varılsa bile, bunun 5. maddede öngörülen "silahlı saldırı" için yetersiz kalacağını savundu.

Şimdiye kadar, geniş NATO mutabakatı, Rus saldırılarının Ukrayna'ya silah tedarikinde artışa yol açacağı ve bunun, doğrudan NATO müdahalesinden ziyade, Rusya'nın pervasızlığını caydıracağı yönündeydi.

Polonya sınırında yaşanan olay, özellikle Baltık devlet yetkilileri olmak üzere NATO hava savunma sistemleri tarafından uygulanan Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge çağrılarını da geri getirdi. Böyle bir hareketin savunucuları, böyle bir adımın topyekun bir savaşı tetikleme risklerinin, şu anda tam ölçekli bir işgalin başlangıcındakinden çok daha düşük olduğunu, çünkü Rus kuvvetlerinin şu anda ülkenin uzak doğusu ve güneyiyle sınırlı olduğunu savundu. Ancak, NATO'nun rolünün bu şekilde genişletilmesine ABD ve diğer NATO müttefiklerinden ciddi bir direniş olacaktır.

rrusyadan geri

ÇARESİZ PUTİN

Bu olayın kontrol altına alınması muhtemel olsa da bu, yanlış bir hesapla NATO ve Rusya arasında çatışması risklerinin gerçek olmadığı anlamına gelmiyor. Kiev, NATO'yu ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme mücadelesine mümkün olduğu kadar yakından tutmaya çalışıyor.Ukrayna lideri Zelenski, füzelerin "toplu güvenliğimize yönelik bir saldırı" ve "çok ciddi bir tırmanma" olduğunu söyledi.

Bu arada, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri hamleleri, Herson ve çevredeki toprakları kaybetmesiyle kötüleşirken, Putin daha çaresiz hale geliyor. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER