40 yıldır Anayasasız yönetiliyoruz. Defalarca değiştirilen ama yine de ceberrut ana ruhu halen ayakta olan 1982 Anayasası yok hükmündedir. Neden mi? Orhan Aldıkaçtı adındaki profesör bozuntusuna sipariş üzerine yazdırılan  "Anayasa" aslında hiç oylanmadı. 1982 yılı 7 Kasım'ında yapılan ve Kenan Evren'in kendisini tek cumhurbaşkanı adayı olarak yamadığı Anayasa halk oylaması sonuçları tamamen uydurmadır. Oylama sonuçları denetime kapalıydı ve sonuçları darbeci generallerin başı, 51 kişinin idam kararını veren darbeci başı (öldüğünde rütbesizdi) Kenan Evren açıklamıştı. Cunta yönetimi sırasında ne Yüksek Seçim Kurulu vardı ne parlamento vardı, ne sivil ve bağımsız mahkemeler ne de özgür medya. Diktatör Kenan Evren Anayasa'ya "Evet" mitinglerinde "Hayır" kampanyası yapanları peşinen vatan haini ilan ederek zaten daha baştan referanduma müdahale etmişti. Sonuçta Evren ne dediyse o oldu. Oyları kim saydı, şu anda oylar nerede saklanıyor belli değil. Yani ortada bir seçim, oylama yok. Ne Anayasa meşru ne de Kenan Evren'in cumhurbaşkanlığı. Bu durumu teyit eden en somut veri bir yıl sonra yapılan genel seçimlerdi.
1983’de yapılan seçimlere üç parti katılmıştı. Kenan Evren arkadaşı General Turgut Sunalp'e Milliyetçi Demokrat Partiyi kurdurdu ve kamuoyu önünde halka bu partiye oy verme çağrısı yaptı. Evren'in partisi MDP seçimde 23,3 oy alır ve sonuncu oldu. Bir süre sonra Turgut Sunalp de kahrından öldü. Seçimi Özal’ın Anavatan Partisi kazandı.
İşte bu yok hükmündeki sözde Anayasa ile 40 yıldır yönetiliyoruz. Bugün herhangi bir parti 1982 Anayasası ile ilgili iptal davası açsa kazanma ihtimali oldukça yüksektir. Dolayısıyla Anayasa değiştirilmeli savı da geçersiz. Olmayan bir Anayasa’yı değiştiremezsiniz. Ancak yeni anayasa yazılarak elde edilir ve halkoyuna sunulur. O da 1982’de yapıldığı gibi değil tüm toplumsal kesimlerin mutabakatı ve rızası ile hazırlanıp, şeffaf ve demokratik bir halkoylaması ile onaylanması sonucu olur…