İsrail Demokrasi Enstitüsü tarafından yapılan bir ankete göre, İsraillilerin yalnızca yüzde 32'si "Filistinlilerle olan çatışmayı çözmenin" bir yolu olarak iki devletli bir çözümün ilerletilmesini destekliyor.

FİLİSTİNLİLER İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME RAZI

Eylül ayında gerçekleştirilen ve 753 katılımcının yer aldığı ankete göre, Yahudi İsraillilerin yüzde 58'i böyle bir harekete karşı çıkıyor, katılımcıların yüzde 11'i ise kararsız.

İsrail'in Filistinli vatandaşları ise, yüzde 60'ı bir sonraki hükümetin potansiyel bir iki devletli çözüm için diplomatik bir sonuç için zorlaması gerektiği konusunda hemfikirdi.

ANKET BAŞBAKANI YALANCI ÇIKARDI

Anket, İsrail Başbakanı Yair Lapid'in BM Genel Kurulu konuşmasında İsraillilerin çoğunluğunun iki devletli bir çözümü desteklediğini söylemesinden sadece bir gün sonra geldi.

Lapid delegelere, "Filistinlilerle iki halk için iki devlete dayalı bir anlaşma, İsrail'in güvenliği, İsrail ekonomisi ve çocuklarımızın geleceği için doğru olandır. Bütün engellere rağmen bugün hala İsraillilerin büyük bir çoğunluğu bu iki devletli çözüm vizyonunu destekliyor. Ben onlardan biriyim" dedi.

FİLİSTİN’DEN KINAMA

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, yaklaşık bir saat süren konuşmasında İsrail'in iki devletli çözümü "yok ettiğini" söyledi ve İsrail'in Filistin topraklarını işgaline son vermediği için BM'yi kınadı.

Abbas, toplantıya katılan liderlere yaptığı açıklamada, "İsrail, önceden tasarlanmış ve kasıtlı olarak iki devletli çözümü yok eden politikalara sahiptir ve halen de bu polikaları uygulamaya devam etmektedir. İsrail barışa inanmıyor. Zorla ve saldırganlıkla bir statüko dayatmaya çalışıyor" diye ekledi. (Middle East Eye)