Son dönemde kanlı işgal nedeniyle Çin’in Rusya’yla yakınlaşmasına yaptırımlara varacak ölçüde tepki gösteren Batılı ülkelere rağmen yapılan yeni hamlede, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, başkent Pekin’de üst düzey ziyaretlerde bulunarak Çin’le çeşitli anlaşmalar imzaladı. 

‘BİRLİK OLURSAK DAĞLARI OYNATIRIZ’

Mişustin, Çin Başbakanı Li Qiang’la Pekin'deki görüşmelerinde "Bugün Rusya ile Çin arasındaki ilişkiler eşi görülmemiş bir yüksek seviyededir. Birbirlerinin çıkarlarına karşılıklı saygı, uluslararası arenada artan çalkantı ve kolektif Batı'dan gelen sansasyonel baskı modeliyle bağlantılı zorluklara ortak yanıt verme arzusu ile karakterize ediliyor. Çinli dostlarımızın dediği gibi, birlik dağları yerinden oynatmayı mümkün kılar" ifadelerini kullandı. 

İmzalanan mutabakat zaptı arasında ticaret hizmetlerinde yatırım iş birliğini derinleştirmeye yönelik bir anlaşma, Çin'e tarım ürünleri ihracatına ilişkin bir anlaşma ve spor alanında bir başka anlaşma yer aldı.

Çin Başbakanı Li Qiang, "Çin, iki ülke arasındaki ortak işbirliğini hayata geçirmek için Rusya ile çalışmaya istekli ve çeşitli alanlarda pragmatik işbirliğini teşvik etmek onu yeni bir düzeye taşıyabilir" dedi.

‘ULUSLARARASI NORMLARI İHLAL ETMİYOR’

Batılı ülkelerin G7 zirvesiyle beraber tepki dozu yükselirken, Pekin, Batı'nın Moskova ile olan ortaklığını Ukrayna'ya bağlama girişimlerini, ilişkilerinin uluslararası normları ihlal etmediğini, Çin'in istediği kişilerle işbirliği yapma hakkına sahip olduğunu ve iş birliklerinin herhangi bir üçüncü ülkeyi hedef almadığını söyleyerek reddetti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER