Apple'ın rakamları, zayıf ekonomi ve birçok teknoloji şirketinden olumsuz sonuçlara yol açan güçlü ABD doları karşısında bir miktar esneklik gösterdi. Facebook’un ana şirketi Meta ve Snap gibi, Apple da reklam harcamalarında azalmaya gitti. Genel olarak, Apple, Refinitiv verilerine göre, üç aylık gelirin 88.9 milyar dolarlık tahminlerin üzerinde yüzde 8 artarak 90.1 milyar dolara yükseldiğini ve net karın hisse başına 1.29 dolar olduğunu ve hisse başına ortalama 1.27 dolarlık analist tahmininin üstüne çıktı.

GÜÇLÜ DOLAR ŞİRKETLERİ VURDU

Finans Direktörü Luca Maestri, "Döviz kurunun bizim için olumsuz olmasına rağmen beklediğimizden daha iyisini yaptık" dedi. Yükselen ABD doları, Apple gibi önemli miktarda dış gelir elde eden ve dönüştürdüklerinde daha az nakit geri alan birçok şirketi vurdu. 

Refinitiv IBES'e göre, Apple'ın şirketin dördüncü mali çeyreğinde iPhone satışları, Wall Street'in 43.21 milyar dolarlık satış beklediği sırada 42.6 milyar dolarda kaldı. Maestri, iPhone satışlarının Eylül çeyreği için bir rekor kırdığını ve önceki yılın çeyreğine göre yüzde 10 artarak şirketin tahminini aştığını söyledi.

‘KAPALI FABRİKANIN SİPARİŞLERİ BİRİKTİ’

Apple'ın Mac bilgisayarlarının satışları, bu yaz yeniden tasarlanan MacBook Air ve MacBook Pro dizüstü bilgisayarların piyasaya çıkmasından destek aldı. Yeni tabletler geçen hafta satışa çıktı. Apple, yüzde 43.3'lük brüt kar marjının bu çeyrek için rekor olduğunu söyledi. Maestri, bilgisayar satışlarının, Mac üreten fabrikalardan birinin uzun süre kapalı kalmasından kaynaklanan sipariş birikimini de yansıttığını söyledi.

Şirket, iPad satışlarının 7.94 milyar dolarlık ortalama tahmine kıyasla 7.2 milyar dolar olduğunu bildirdi. AirPods ve diğer aksesuarlar gibi diğer Apple cihazları, Wall Street'in 9.2 milyar dolarlık tahmininin biraz üzerinde 9.7 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. (Reuters)