Yeni yayınlanan AirDrop özelliğine yönelik güncelleme kapsamında, Çin'deki iPhone kullanıcıları, otomatik olarak kapanmadan önce yalnızca 10 dakikalık bir süre boyunca kişi listesinde olmayan kişilerden dosya almayı seçebiliyorlar. Özelliğin daha önce zaman sınırı yokken, yeni güncelleme, yabancılardan dosya almayı neredeyse imkansız hale getiriyor.

Değişiklik, kısmen Pekin'de bir kişinin ülke lideri Xi Jinping'in görevden alınmasını isteyen pankartlar astığı bir protestodan esinlenerek, kamusal alanlarda Çin Komünist Partisi’ni eleştiren broşürleri yaymak için AirDrop kullanan insanların haberlerini takip ediyor.

Çin’deki sansürcüler, protestoyla ilgili çevrimiçi videoları ve gönderileri hızla temizlerken, popüler ödeme ve sohbet uygulaması WeChat'teki yüzlerce kullanıcının, nadir görülen isyan eyleminden bahsettikten sonra hesapları kapandı. 

‘ÇİN MALİYETİ’

Cihazlarının temel özellikleri olarak güvenlik ve gizlilik korumalarını öne süren ABD merkezli teknoloji devi, daha önce Pekin'e imtiyaz verdiği iddiasıyla eleştirilere maruz kalmıştı. Çin, batılı gözlemcilere göre, Xi Jinping’in ülkenin en güçlü figürü olarak üçüncü dönemine girerken giderek daha baskıcı hale geliyor. 

Strategy Risks’in CEO'su Isaac Stone Fish, "Bu, Çin'in birçok küresel çokuluslu şirket için bir yatırım ve üretim hedefi olarak çok daha az çekici olmasını sağlayan bir tür Çin maliyetinin küçük bir örneğidir. Apple, 2022'de Çin'e aşırı maruz kalmanın gerçek risklerini anlamalı” dedi. 

APPLE’IN TAVİZLERİ BİTMİYOR

Görünen diğer tavizler arasında Çin'de bir veri merkezi açmanın yanı sıra Hong Kong demokrasi yanlısı protestocuların polisi takip etmesine izin veren bir uygulamanın 2019'da kaldırılması yer aldı. Apple ayrıca, ABD-Çin gerilimlerinin çapraz ateşinde dururken Çin'de boykot tehditleriyle karşı karşıya kaldı ve 2020 yılında Pekin, Washington'un Çin uygulamalarını engellemesi durumunda vatandaşlarını şirkete karşı çevirebileceği konusunda uyardı.

Polemik Haber/DIŞ HABERLER