King's College London'dan akademisyenler tarafından yürütülen çalışma, kuşlarla karşılaşmanın ve seslerini duymanın, genel nüfusun yanı sıra depresyonlu insanların ruh halini de toparladığını buldu.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN KATILIMCI

Araştırmacılar bulguların, parklar ve kanallar gibi kuş yaşamının bol olduğu yerlere yapılan ziyaretlerin, doktorlar tarafından ruh sağlığı koşullarını tedavi etmek için reçete edilebileceğini öne sürdüğünü söyledi. Bulgularının, kuş habitatlarını korumak için kentsel, banliyö ve kırsal alanlarda çevreyi daha iyi koruma ve biyolojik çeşitliliği iyileştirme ihtiyacını vurguladığını da eklediler.

Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışma, akıllı telefon uygulaması aracılığıyla bin 292 katılımcının kuşlarla günlük karşılaşmalarını izledi. İki hafta boyunca, Birleşik Krallık, Avrupa, ABD, Çin ve Avustralya'dan katılımcılardan, mutlu ya da stresli olup olmadıkları, ağaçları görüp görmedikleri ve kuşları görüp görmedikleri veya duyup duymadıkları soruldu. 

GÖRDÜKTEN SONRA DEVAM EDİYOR

Araştırmacılar, depresyon teşhisi konduğunu açıklayanlar da dahil olmak üzere, katılımcıların kuşları gördüklerinde veya duyduklarında ortalama zihinsel sağlık puanlarının arttığını buldular. Bu faydalı etki, kuşlarla karşılaşma anının ötesinde de devam etti ve bir sonraki ruh hallerini kaydettiklerinde kuşları görmeyen veya duymayan katılımcılar tarafından daha yüksek zihinsel refah seviyeleri kaydedildi.

‘DEPRESYONU OLAN BİRİSİNE…’

King's College London'dan Profesör Andrea Mechelli, “Kuş yaşamının sürekli bir özellik olduğu, özellikle kentsel ortamlar olmak üzere ortamlar yaratmamız ve desteklememiz gerekiyor. Sağlıklı bir kuş popülasyonuna sahip olmak için bitkilere de ihtiyacınız var, ayrıca ağaçlara da ihtiyacınız var. Şehirlerimizdeki tüm ekosistemi beslememiz gerekiyor” dedi. 

Kuş görmenin depresyonlu insanlar üzerindeki olumlu etkisinin önemli olduğunu, çünkü “sağlıklı insanlara” yardımcı olan birçok müdahalenin zihinsel sağlık sorunları olan bireylerde işe yaramadığını ekleyerek “Egzersizin herkesi daha iyi hissettirdiğini biliyoruz. Ancak depresyonu olan birini egzersiz yapmaya motive etmek inanılmaz derecede zordur. Oysa kuş yaşamıyla temas, belki de mümkün olan bir şeydir” dedi. (Guardian)