Zürih'teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nde yapılan araştırmada stresli kişilerin bilgisayar faresiyle ani ve şiddetli vuruşlar yaptığını tespit etti.

Araştırma ekibine liderlik eden Mara Nägel, "Stresli insanlar fare imlecini daha sık ve daha kabaca hareket ettiriyor, ekranda daha uzun mesafeler kat ediyor" diye konuştu.

Nägel, "Rahat hisseden kişilerse hedeflerine ulaşmak için daha kısa, daha doğrudan yolları kullanıyor. Bunu yapmak için daha fazla zaman harcıyor" diye ekledi.

STRESLİ KİŞİLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?


Çalışmada ayrıca, stresli kişilerin klavyeye daha sert bastığı, çok fazla duraksadığı ve daha fazla yazım hatası yaptığı saptandı.

Stressiz kişilerinse daha az ama daha uzun duraksadığı ve diğerleri kadar hata yapmadığı ortaya çıktı.

Araştırma ekibi şirket ortamında çalışan 90 kişiye kalp izleme cihazları taktı.

Bu esnada katılımcıların klavyelerini ve farelerini nasıl kullandığı bir yapay zeka sistemiyle gözlemlendi ve stres seviyeleri ölçüldü.

KALP DETAYI


Nägelin, "Klavye ve fare kullanımının, stresli katılımcıların nasıl hissettiğini kalp atış hızından daha iyi gösterdiğini gördük ve şaşırdık" ifadelerini kullandı.

Araştırmacıların amacı, çalışanların ofis ortamında ne kadar stresli hissettiklerini belirlemenin yeni yollarını keşfetmekti.

Uzmanlar bu tür bulgular sayesinde çalışanların sağlığını iş hayatının stresinden korumayı hedefliyor.

2018'de yapılan bir araştırma, artan stres seviyelerinin kalp sorunlarından mustarip kişilerin ölümüne yol açma olasılığının arttığını ortaya koymuştu.

İndependent Türkç