Ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın kur artışını engellemek için 5 ayda ne 35 milyar dolar sattığını söyledi.

Ekonomist Uğur Gürses, T24'te kaleme aldığı yazısında, "20 Aralık 2021 günü Cumhurbaşkanı Erdoğan Kur Korumalı Mevduat uygulamasını ilan ederken, aynı saat diliminde Merkez Bankası’nın ‘arka kapısından’ milyarlarca dolarlık satışla döviz kuru aşağı indirilirken, halka ‘bu mekanizmanın ne kadar etkili olduğu’, ‘vatandaşın anında döviz sattığı’ hikayesini anlatan ekonomi yönetimi, kendi hikayesine kendi inanıverdi. Hem de içi boş bir özgüvenle." değerlendirmesinde bulundu.

"Arka kapıdan yapılan döviz satışına hiç ara verilmedi; 5 ayda net 35 milyar doları buldu." diyen Gürses, "Brüt olarak ise çok daha fazlasının satıldığı malum; ‘devri daim’ makinası gibi, kazandıkları dövizi Merkez Bankası’na satmaları zorunlu kılınan ihracatçılardan akan dövizlerin ne kadar olduğunu bilmiyoruz." diye yazdı.

 
Ekonomist Uğur Gürses

Değerlendirmelerini, "KKM gibi kendi uydurduğu efsaneye kendi inanan Ankara ise şimdiden KKM’de 6 aylık 130 milyar TL’lik maliyeti bütçeye yüklemiş durumda. O da kur daha da artmaz, burada durursa. İktidar, 1.100 TL’lik emekli ikramiyelerine enflasyon düzeltmesi için bile 25 milyar TL’lik ilave maliyeti karşılamaktan kaçınırken, faizi indirme takıntısının yarattığı hasarları örtmek için uydurulan KKM için 6 ayda beliren 130 milyar TL’lik bir faturaya rahatlıkla ‘çek kesebiliyor'" sözleriyle sürdüren Gürses, "Hem enflasyonu hem de bütçe açığını patlatan yanlış politika 6 ayda çökmüş durumda" ifadelerini kullandı.