Albert Bourla CNBC'ye verdiği demeçte, hastalık ilk tespit edildiğinde Covid-19 ile mücadelede kullanılacak olan hapın 2021'in sonunda insanların kullanımına sunulacağını söyledi ve antiviral tedavinin virüsün varyantlarına karşı etkili olmasının beklendiğini belirtti.

‘’OYUN DEĞİŞTİRİCİ OLACAK’’

Bourla, şirketin, biri intravenöz olarak enjekte edilen ve diğeri oral yoldan verilen iki antiviral test ettiğini açıkladı. Pfizer'in "çeşitli avantajlar sağladığı" için oral seçeneğe odaklandığını ve bunun en büyük faydasının tedaviyi almak için hastaneye gitmekten kaçınmak olduğunu belirtti. 

Bourla'ya göre evde alınabilecek oral bir antiviral tedavi “oyun değiştirici” olacak.

‘’HEM KORUNMA HEM TEDAVİ’’

Pfizer, geçen ayın sonlarında ilacın Faz 1 klinik denemelerine başladıklarını duyurdu. 

Pfizer'in Bilim Sorumlusu Mikael Dolsten, bir basın açıklamasında, "Covid-19 salgınıyla mücadele, hem aşı yoluyla korunmayı hem de virüse yakalananların iyileşmeye yönelik tedavisini gerektirir" diyerek, "SARS-CoV-2'nin mutasyona uğradığı ve Covid-19'un devam eden küresel etkisi göz önüne alındığında, pandeminin hem şimdi hem de ötesinde terapötik seçeneklere erişimin
kritik olacağı görülüyor" şeklinde ekledi.

‘’KOMŞUN KADAR KORUNURSUN’’

Pfizer CEO'su Bourla, yoksul ülkelerin aşılara daha fazla erişim sağlamasının zorunlu olduğunu da belirtti. 

Bourla, "Bir pandemide komşunuz kadar korunursunuz. Öyleyse, ahlaki sorunları bir kenara bırakalım, eğer çözüm sağlayamazsak Hindistan ve Afrika gibi ölümcül salgınlarla uğraşan bölgeler, dünyada virüsün çoğalacağı ve varyantlar oluşturacağı havuz olacak" dedi.

(Forbes, Çeviri:polemikhaber)