Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, cumartesi ve pazar günlerinin geç saatlerinde nükleer santralde bir düzineden fazla patlama meydana geldiğiniaçıkladı. Kurumun başındaki Rafael Grossi, saldırıların son derece rahatsız edici ve kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyleyerek "Bunun arkasında kim varsa derhal durmalıdır. Daha önce de defalarca söylediğim gibi ateşle oynuyorsunuz!" dedi. 

ÇERNOBİL’İ HATIRLATTI

Grossi, ekibinin bir değerlendirme yapmayı planladığını söyledi, ancak Rus nükleer enerji operatörü Rosenergoatom, ekibin denetleyebileceği şeylerde sınırlamalar olacağını açıkladı. Rosenergoatom'un CEO Danışmanı Renat Karchaa, "Nükleer güvenlikle ilgisi olmayan bir alanı denetlemek isterlerse, erişim reddedilecek" dedi.

Tesisin tekrar tekrar bombalanması, dünyanın en kötü nükleer kazası olan 1986 Çernobil felaketinin olduğu yerden sadece 500 kilometre uzakta ciddi bir kazayla ilgili endişeleri artırdı.

cernobil

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENİRKEN

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Ukrayna'nın güneyinde Avrupa'nın en büyük nükleer santraline düzenlenen saldırıların, Rus kuvvetlerinin cephe hattındaki Ukrayna mevzilerini vurduğu doğuda çatışmaların şiddetlendiği sırada geldiğini söyledi.

Zaporijya nükleer santralinin bombalanması, Rus kuvvetlerinin güneydeki Herson bölgesindeki başarısızlıklarını ve Rusya'nın ülke genelinde çoğu elektrik tesislerine olmak üzere bir dizi füze saldırısı içeren yanıtını takip ediyor.

Rusya ve Ukrayna, tesise veya yakınlarına düzenlenen saldırıların ardından son aylarda defalarca yaptıkları gibi, tesisin bombalanmasından birbirlerini sorumlu tuttular.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER