Ankara'da 20 Temmuz 2022 tarihinde cemevleri ve Alevi kurumlarına saldırarak, 2 kişiyi yaralayan Ahmet Ozan Karaca hakkında açılan davanın yargılaması sürerken, Adli Tıp Kurumu (ATK) Üst Kurulu tarafından tutuklu sanık hakkında hazırlanan yeni rapor dosyaya konuldu. Kurulun yeni raporunda da, Ankara Şehir Hastanesi'nin "cezaevi ehliyeti yoktur" raporunun aksine "cezai sorumluluğu tam" yönünde rapor hazırlandı. 

'CEZAİ SORUMLULUĞU TAM'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, ATK 4’üncü İhtisas Kurulu’nun 2 Şubat 2023 tarihinde verdiği rapora atıfta bulunulan raporda, şu ifadelere yer verildi: "Cezai sorumluluğunu müessir ve kişide şuur ve harekât serbestîsini ortadan kaldıracak veya azaltacak mahiyet ve derecede herhangi bir akıl hastalığı ve zekâ geriliği saptanmadığı, adli dosya tetkikinde sanığın mezkûr suçu işlediği sırada fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını idrak etme ve bu fiil ile ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğini ortadan kaldıracak veya azaltacak boyutta bir akli arızanın içinde olduğuna delalet edecek herhangi bir tıbbi bulgu ve belgeye de rastlanmadığı, bu duruma göre Ahmet Ozan Karaca’nın 30/07/2022 tarihinde sanığı bulunduğu suçlara karşı cezai sorumluluğunun tam olduğu oy birliği ile mütalaa olunur.”

NE OLMUŞTU?

Ankara'da Muharrem Orucu’nun ilk günü olan 30 Temmuz 2022’de cemevleri ve Alevi kurumlarına yönelik eş zamanlı saldırılar gerçekleşti. Şah-ı Merdan Cemevi, Türkmen Alevi Bektaşi Derneği, Tuzluçayır Demokratik Alevi Dernekleri, Ana Fatma Cemevi, Gökçebel Köy Derneği, Türkmen Alevi Bektaşi Derneği ve Batıkent Serçeşme Cemevi’ne yönelik saldırılarda 2 kişi yaralandı.

Saldırılara dair Baver Gel, Çağdaş Can Bardakçı ile Ahmet Ozan Karaca hakkında dava açıldı. Gel ve Bardakçı'nın tutuksuz, Karaca'nın da tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması 30 Ocak 2022'de Ankara 63’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu sanık Karaca’ya dair “akli dengesinin yerinde olmadığı” yönünde rapor verildi. İlk duruşma sonrası Karaca’nın akli dengesinin yerinde olup olmadığının belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesine karar verildi. Adli Tıp Kurumu Adli Tıp 4. İhtisas Kurulu, 17 Şubat 2023 tarihinde sanığın cezai sorumluluğun tam olduğu yönünde rapor hazırladı. ATK kararı sonrası görülen duruşmada, sanık avukatı tarafından ATK’nin raporuna itiraz geldi. Bunun üzerine ATK’nin üst kurulundan yeni rapor istendi.