Portekiz'de yaklaşık 3 bin 500 itfaiyeci, sıcaklıklar ülkenin çeşitli yerlerinde rekorlar kırarken onlarca yangınla mücadele ediyor. En kötüsü, 600 kişinin evinden çıkmaya zorlandığı Leiria'da bildirildi ve 2017'de 100'den fazla insanın hayatına mal olan ölümcül orman yangınlarını hatırlattı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DENGEYİ BOZDU

İklim değişikliği nedeniyle ısı dalgaları daha sık, daha yoğun ve daha uzun süreli hale geldi. Sanayi Devrimi başladığından beri dünya şimdiden yaklaşık 1.1 derece ısındı. Leiria'da 77 yaşındaki bir çiftçi olan Adelino Rodrigues, "her şeyin yandığını" söyledi. Yetkililer, Aveiro'nun kuzey bölgesindeki yanmış bir alanda bir kişinin cesedinin bulunduğunu söyledi. Portekiz Başbakanı António Costa, en yüksek sıcaklıkların bugün olacağını söyledi.

BİNLERCE HEKTAR KÜL OLUYOR

Fransa'da yaklaşık bin itfaiyeci iki büyük orman yangınını kontrol etmeye çalışıyor. Ülkenin güneybatısındaki yangınlar şimdiden yaklaşık 4 bin hektarı yaktı.

İspanya'nın çoğu Çarşamba günü yüksek alarma geçirildi ve ülkenin devlet meteoroloji ajansı AEMET bazı bölgelerin "boğucu" olduğunu söyledi. Ülkenin güneyinde bulunan Endülüs'ün Almonte kasabasında geçtiğimiz gün 45.6 derece sıcaklık kaydedildi. İspanya'da yılın en sıcak gününün bugün olması bekleniyor.

Hükümet, 1 Ocak ile 3 Temmuz arasında İspanya'da 70 bin 300 hektardan fazla alanın yandığını söyledi. Bu rakam, son 10 yılın ortalamasının neredeyse iki katı. Türkiye’nin Ege kıyılarında çıkan yangınlarda ise binden fazla kişi tahliye edildi. Bölge, tüm hafta boyunca yükselen sıcaklıklarla mücadele ediyor. (BBC)