Belçika'nın başkenti Brüksel'de on binlerce kişi Covid-19 önlemlerini protesto etmek için yürüdü. Bazı protestocular, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale eden polis memurlarına havai fişek attı. Göstericiler, aşısızların restoran veya bar gibi mekanlara girmesini engelleyen aşı pasaportlarının kullanılmasına çoğunlukla karşı çıkıyor.

Bu, Hollanda'da yeni karantina kurallarına karşı yeni protestoların ardından geldi. Cumartesi günü, Rotterdam'daki protestoların şiddete dönüşmesi ve polisin ateş açmasından bir gece sonra, Lahey'de insanlar polise havai fişekler fırlattı ve bisikletleri ateşe verdi. Avusturya, Hırvatistan ve İtalya'da da öfke yeni kaldırımlara tırmanırken binlerce gösterici sokaklara döküldü.

DSÖ ‘ENDİŞELİYDİ’

Daha önce, Dünya Sağlık Örgütü, kıtada artan corona virüs vakalarından "çok endişeli" olduğunu söyledi. Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge BBC'ye, Avrupa genelinde önlemler sıkılaştırılmadığı takdirde, önümüzdeki bahara kadar yarım milyon daha fazla ölümün kaydedilebileceğini söyledi. Kıtadaki birçok hükümet, artan enfeksiyonlarla mücadele etmek için yeni kısıtlamalar getiriyor. Bazı ülkeler son zamanlarda rekor düzeyde yüksek günlük vaka sayıları bildirdi.

HOLLANDA’DA ATEŞ DÜŞMÜYOR

Hollanda'da Cumartesi günü birçok kasaba ve şehirde ikinci bir isyan gecesi patlak verdi. Lahey'de çevik kuvvet polisi kalabalığı kovalamak için atları, köpekleri ve copları kullandığı için isyancılar bisikletleri ateşe verdi. Yetkililer şehirde acil durum emri ilan etti ve en az yedi kişi tutuklandı. Ülkenin başka yerlerinde, taraftarların sahaya girip sahaya çıkmasıyla en çok oynanan iki futbol maçı kısa süreliğine durduruldu. 

KİLİT NOKTA AŞI

Avusturya'nın başkenti Viyana'da hükümetin yeni bir ulusal karantina ilan etmesi ve Şubat 2022'de aşıyı zorunlu hale getirmeyi planlamasının ardından on binlerce kişi protesto etti. Avusturya, aşılamayı yasal bir zorunluluk haline getiren ilk Avrupa ülkesi oldu. Ulusal bayraklar ve "Özgürlük" yazan pankartlar sallayan protestocular, "Direniş!" diye bağırdı ve polisi yuhaladı. Ülke, Pazartesi gününden itibaren ülke çapında 20 günlük bir sokağa çıkma yasağına girecek, temel gereksinimlerle ilgili dükkanlar hariç tüm dükkanları kapatacak ve insanlara evden çalışmalarını emredecek.

Hırvatistan'da binlerce kişi, kamu sektörü çalışanlarının zorunlu aşılanmasına olan öfkelerini göstermek için başkent Zagreb'de yürüyüşe çıkarken, İtalya'da birkaç bin protestocu, "Yeşil Geçiş" sertifikalarına karşı çıkmak için Roma'daki antik Circus Maximus araba yarışı alanında toplandı. 

FRANSIZ BAKANDAN ‘SERT YANIT’ SÖZÜ

Fransa'nın aşı pasaportuna yönelik protestoların şiddete dönüşmesinin ardından gece meydana gelen ayaklanmalar, yağmacıların düzinelerce dükkanı yağmaladığını ve işletmeleri ateşe verdiğini gördü. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, huzursuzluğa karışan bazı kişilerin kolluk kuvvetlerine karşı "gerçek mühimmat" kullandığını ve kamu düzenini bozanlara "sert" bir yanıt vereceğini söyledi. 

BBC