Önde gelen sağlık ve bilim uzmanlarına göre, Covid-19'un etkisi ve buna odaklanma, kıta genelinde kanserle mücadelede "zayıflıkları" ortaya çıkardı. Bu, acil bir mesele olarak ele alınmazsa, durum krize dönüşebilir. 

‘BU GECİKMELERİN SONUCU OLACAK’

Lancet Oncology’de yayınlanan rapor için, Avrupa genelinde kanser hakkında ayrıntılı bilgiye sahip çok çeşitli hasta, bilim ve sağlık uzmanları bir araya geldi. Uzmanlar, pandeminin istenmeyen sonuçlarından birinin, sağlık hizmetlerinin, tecritlerin ve salgın döneminde normalleşen bazı alışkanlıklarının devam etmesinin, kanser araştırmaları ve kanser hastaları üzerindeki olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Çalışmada, "Bu sorunun boyutunu vurgulamak için, Covid-19 salgını sırasında Avrupa genelinde yaklaşık 1 milyon kanser teşhisinin atlanmış olabileceğini tahmin ediyoruz. Kanser teşhisi ve tedavisindeki önemli gecikmelerin bir sonucu olarak, pandemi öncesi oranlara kıyasla hastaların daha yüksek bir oranının daha geç kanser evrelerinde teşhis edildiğine dair ortaya çıkan kanıtlar var. Bu kanser aşaması değişimi, Avrupa kanser sistemlerini önümüzdeki yıllarda strese sokmaya devam edecek” diye kaydedildi. 

avrupada kanser salgini artiyor01

İNSANLAR HASTANEYE GİTMEDİ

Verilerin analiz edildiği raporda, pandeminin ilk yılında 1.5 milyon daha az kanser hastası kliniklere gitti ve her iki kanser hastasından birinin zamanında ameliyat veya kemoterapi almadığını tespit edildi. Bu süreçte, Avrupa’da, yaklaşık 100 milyon kanser taramasının yapılmadığı ve bir milyon kadar kanser hastasına teşhis konulamadığı düşünülüyor. 

Rapor ayrıca, özellikle kanseri önleme çabalarının ve araştırmalarının hak ettikleri fonu alamadığını savunuyor. Kanseri önlemeye daha fazla odaklanmanın, kansere yakalanan insan sayısını azaltacağını ve bu nedenle tedaviye ihtiyaç duyanlar için daha fazla kaynak olacağını söylüyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER