Cami olarak ibadete açıldıktan sonra tahribata uğradığına dair görüntülerle gündeme gelen Ayasofya’nın kubbesinden beton parçalarının düştüğü görüntüler ortaya çıktı. 

Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre, 2022 Eylül ayına ait güvenlik kamerası görüntülerinde, Ayasofya’nın kubbesinden iki ayrı parçanın ziyaretçilerin oturduğu alana düştüğü görülüyor. Ziyaretçiler, parçaların düşmesi nedeniyle panik ve korkuyla uzaklaşıyor. Yetkililer, “Kalabalığın yarattığı nemden dolayı çatıdan parçalar düşüyor ama önlem alınmıyor” iddialarını dile getirdi.

Kayıp profesör Korhan Berzeg'le ilgili flaş gelişme! DNA sonuçları çıktı Kayıp profesör Korhan Berzeg'le ilgili flaş gelişme! DNA sonuçları çıktı

Sanat Tarihi Derneği (STD) Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yaşar, Ayasofya’nın bir an evvel restore edilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

 "Ayasofya restore edilmezse ilk depremde yıkılır. Ayasofya müzeyken, yani cami olmadan önce bir bilim kurulu vardı. Lağvedilen kurul son toplantısında, ‘Ayasofya artık bin 500 yaşında ve bir an önce restore edilmezse depremde zarar görür. Ayasofya’ya 25’er kişilik gruplar alınsın’ demişti. Ayasofya’da yüzlerce kişinin aynı anda nefes alıp vermesi bile tarihi yapının ömrünü kısaltıyor. ‘Burayı bir süre restore edin’ de dedi bilim kurulu. O dönem Ayasofya en fazla para getiren müzeydi ve dönemin yöneticileri ‘Burası altın yumurtlayan tavuk. Nasıl kapatalım?’ demişti. Şimdi her gün binlerce kişi burada ve çok tehlikeli bu. Parçalar düşüyor ve bu da biliniyor. Acilen restore edilmezse kubbe insanların başına çökebilir. Parçalar tam bağlantı noktalarından düşüyor. Bir an önce kubbe restore edilmeli ve Ayasofya bir süre kapalı kalmalı. Ayasofya’nın üst katında da büyük sıkıntılar olduğu söyleniyor. Ziyaretçiler de giremiyor sadece özel misafirleri üst kata alıyorlar."

Bilinenin aksine Ayasofya’nın daha yaşlı olduğunu da anlatan Yaşar, “Ayasofya’nın ana kubbesini taşıyan sütunlar bin 500 yaşından daha yaşlı. Bu sütunlar birçok antik kentten getirilmiş. En son büyük ve kapsamlı restorasyonu yaklaşık 500 yıl önce Mimar Sinan yaptı. Maalesef böyle giderse Ayasofya’nın kubbesinden parçalar düşmeye devam edecek. Beklenen İstanbul depremi olursa da başımıza çökecek” dedi.